Supraveghere extinsă: Cum îţi poate schimba viaţa o simplă postare pe social media în China comunistă

Chinezi la un internet cafe in Beijing (Gou Yige / Getty Images)
Redacţia
02.09.2024

La sfârşitul anului trecut, Duan*, un student din China, a utilizat o reţea privată virtuală (VPN) pentru a trece peste Marele Firewall al cenzurii internetului din China şi a descărcat platforma de social media Discord, potrivit The Guardian.

Publicaţia amintită afirmă că, astfel, Duan a intrat, peste noapte, într-o comunitate în care mii de membri cu opinii diverse dezbăteau idei politice şi organizau alegeri simulate. Oamenii puteau participa la discuţii despre democraţie, anarhism şi comunism.

„La urma urmei, este dificil pentru noi să facem politică în realitate, aşa că trebuie să o facem într-un chat de grup”, a declarat Yang Minghao, un vlogger popular, într-un videoclip pe YouTube.

Interesul lui Duan pentru comunitate a fost stârnit în timp ce urmărea unul dintre videoclipurile online ale lui Yang. Acesta, care foloseşte pseudonimul MHYYY, menţiona discuţiile de pe Discord, care, la fel ca YouTube, este blocat în China, spunând că „ar dori să vadă unde va ajunge acest grup, pe cât posibil fără intervenţie”.

Răspunsul la întrebarea lui Yang a venit după mai puţin de un an. În iulie, Duan şi alţi câţiva membri ai grupului de pe Discord, din oraşe aflate la mii de kilometri distanţă, au fost chemaţi la interogatoriu de către poliţie.

Duan a fost reţinut 24 de ore şi interogat cu privire la relaţia sa cu Yang, utilizarea unui VPN şi comentariile făcute pe Discord. A fost eliberat fără acuzaţii după cele 24 de ore, dar el - şi urmăritori ai lui Yang - rămân îngrijoraţi în legătură cu soarta vloggerului, care nu a mai postat online de la sfârşitul lunii iulie.

Incidentul este un semn al intensificării regimului de cenzură din China, în care chiar şi urmăritorii conturilor “nefavorabile” pot fi supuşi represaliilor.

„Nu cred că am mai văzut în trecut ca urmăritorii unor persoane influente să fie interogaţi într-o asemenea măsură”, a declarat Maya Wang, director asociat pentru China la Human Rights Watch.

Ministerul chinez al securităţii publice şi biroul local de securitate publică implicat în cazul lui Duan nu au putut fi contactaţi pentru comentarii, dar atât Duan, cât şi colegii săi idealişti online, au încălcat unul dintre principiile fundamentale ale internetului chinez: nu formaţi o comunitate, mai ales una legată de politică, nici măcar în privat.

Pedeapsa pentru comentariile făcute online este comună în China, unde internetul este strict reglementat. Pe lângă un firewall digital care blochează accesul majorităţii utilizatorilor la site-uri străine precum Google, Facebook şi WhatsApp, persoanele care postează conţinut pe teme sensibile sau critice la adresa guvernului se trezesc adesea cu interdicţii de acces sau, în cazuri mai grave, cu condamnări.

Anul trecut, un bărbat pe nume Ning Bin a fost condamnat la peste doi ani de închisoare pentru postarea unor „observaţii nepotrivite” şi „informaţii false” pe X şi Pincong, un forum în limba chineză.

Nici naţionaliştii înflăcăraţi nu sunt imuni. În ultimele săptămâni, influentul comentator pro-guvernamental Hu Xijin pare să fi fost interzis pe reţelele de socializare după ce a făcut comentarii despre traiectoria politică a Chinei care nu erau aliniate cu punctul de vedere al Beijingului.

Duan a declarat că apelul poliţiei nu a fost complet neaşteptat. Totuşi, spune el, intensitatea interogatoriului l-a luat prin surprindere.

"Nu este permis să te plângi nici măcar într-o discuţie de grup pe un software străin", a adăugat el.

Reţeaua de supraveghere online se extinde

În februarie, Li Ying, care administrează un cont X popular în limba chineză, a postat un „anunţ urgent” în care spunea că urmăritorii săi din China au fost chemaţi să „bea ceai” cu poliţia, un eufemism pentru interogatorii. El a îndemnat oamenii să-l scoată din lista de urmăritori şi să se asigure că informaţiile personale nu sunt vizibile pe conturile lor X.

Li, care locuieşte în Italia, administrează un cont numit „Teacher Li is not your teacher” (Profesorul Li nu este profesorul tău), care postează un flux de ştiri nefiltrate despre protestele şi represiunea din China, ştiri care nu ar fi niciodată publicate în presa internă din China.

„Poliţia a început să-i contacteze pe toţi utilizatorii care se înregistraseră cu numere de telefon mobil chinezeşti şi le-a cerut să-mi dea unfollow”, a declarat Li.

Persoanele care locuiesc în străinătate au fost contactate prin intermediul rudelor lor din China, care au fost presate să convingă persoana din străinătate să nu mai urmărească contul lui Li.

Alţi doi bloggeri chinezi populari, inclusiv Wang Zhi'an, un jurnalist chinez stabilit în Japonia, au declarat că urmăritorii lor au fost interogaţi de poliţie în acest an.

„O parte din această situaţie are legătură cu intensificarea represiunii - poliţia a trecut de la hărţuirea activiştilor şi a persoanelor active în spaţiile fizice la hărţuirea celor din mediul online, deoarece o mare parte a activismului şi a disidenţei este acum mai adânc ascunsă”, spune Wang.

În decembrie, Li Tong, un oficial din cadrul biroului de securitate cibernetică al Ministerului Securităţii Publice, a declarat că guvernul a desemnat 2024 drept „anul unei campanii speciale pentru combaterea şi rectificarea zvonurilor online”. Autorităţile locale şi-au asumat această sarcină cu entuziasm: în iulie, provincia Guangdong a declarat că a soluţionat peste 1.000 de cazuri de „zvonuri online” şi „troli online” în acest an.

William Farris, avocat care studiază urmărirea penală de stat a discursului în China, a declarat că aceste campanii de curăţare a internetului sunt „o tradiţie anuală sau semestrială”. Campanii similare au fost anunţate în fiecare an, începând din 2013 cel puţin. El a remarcat că, în mai multe hotărâri judecătoreşti împotriva unor persoane pedepsite pentru activitatea lor online, autorităţile au acordat atenţie şi persoanelor pe care acestea le urmăreau. În 2019, un bărbat pe nume Jiang Kun a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru postări pe X, instanţa notând că „a urmărit anumite forţe antichineze” pe platformă.

Cu toate acestea, Wang a declarat că jocul continuu de-a şoarecele şi pisica dintre autorităţi şi cei care gândesc diferit indică „un set emergent de valori comune care depăşesc graniţele Chinei”. În ciuda faptului că autorităţile comuniste au încercat întotdeauna să elimine aceste „valori universale”, ele au persistat în rândul unei părţi semnificative a populaţiei din şi din afara Chinei.

Represiunea Discord a fost discutată pe larg online, în forumuri blocate de firewall-ul chinez. Un utilizator a scris pe Reddit: „Sper sincer că toţi cei care au pierdut legătura se pot întoarce la viaţă în siguranţă. Ne vom întâlni din nou, într-un loc unde nu există întuneric!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor