Microhidrocentrale... la discount

În insolvenţă dar pregătindu-se de listare pe bursă, Hidroelectrica scoate la vânzare microhidrocentrale cu discount.
Panou care anunţă un proiect cu construirea unei microhidrocentrale pe un râu din Făgăraş (The Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
07.10.2015

Hidroelectrica scoate la vânzare, în perioada 23-26 noiembrie 2015, prin licitaţii deschise cu strigare, un număr de 31 de microhidrocentrale (MHC-uri), informează producătorul de energie.

Potrivit unui comunicat de presă remis de companie, cele 31 de microhidrocentrale au o putere totală instalată de 25,7 MW şi o energie de proiect de 77,79 GWh, vânzarea urmând să aibă loc la cel mai mic preţ, în conformitate cu aprobarea Adunării Creditorilor din data de 29.09.2015.

Astfel, dacă la licitaţiile organizate anterior cele 31 de microhidrocentrale erau oferite spre vânzare la suma de 83,2 milioane de lei, la licitaţiile organizate în noiembrie, valoarea lor a scăzut la aproximativ 70 de milioane de lei, deci cu o reducere de 13 milioane lei, fiind aplicat un discount de până la 20%, arată Hidroelectrica.

"Hidroelectrica derulează astfel, prin metode transparente şi competitive, o nouă etapă a procesului de vânzare de microhidrocentrale, început în luna iunie 2013, ca urmare a deciziei administratorului judiciar. Până în prezent, au fost vândute un număr de 28 de MHC-uri, la un preţ de 79.649.535 lei, aproximativ 18 milioane euro", se mai arată în comunicatul remis Epoch Times.

Activele supuse vânzării sunt structurate în 22 pachete şi sunt situate în 13 judeţe, după cum urmează: Suceava - CHEMP Neagra Şarului 1, CHEMP Neagra Şarului 2, CHEMP Şaru Dornei 1, CHEMP Şaru Dornei 2, CHEMP Fălticeni, CHEMP Lucaciu, Braşov - CHEMP Târlung 1, CHEMP Târlung 2, CHEMP Târlung 3, CHEMP Târlung 4, CHEMP Hălchiu Moară, Hunedoara - CHEMP Valea Cracului 1, CHEMP Valea Cracului 2, CHEMP Valea Cracului 3, CHEMP Zeicani, Neamţ - CHEMP Neagra, CHEMP Cracău 1, Sibiu - CHEMP Tălmaciu, CHEMP Răşinari, Vâlcea - CHEMP Boia 2, CHEMP Boia 3, CHEMP Horezu 2, CHEMP Boia 1, Maramureş - CHEMP Chiuzbaia, Arad - CHEMP Sebiş, Argeş - CHEMP Frasin, Buzău - CHEMP Mânzăleşti, CHEMP Lopătari, Timiş - CHEMP Surduc, Vrancea - CHEMP Greşu, Bacău - CHEMP Caraliţa.

În vederea participării la licitaţie, ofertanţii vor depune documentele de participare la sediul Hidroelectrica SA, în plicuri sigilate, până la data limită de 13 noiembrie 2015, ora 15.00, deschiderea plicurilor urmând să aibă loc în perioada 16-19 noiembrie 2015. Dosarele de prezentare aferente fiecărui pachet de active, pot fi procurate de luni până vineri, până pe data de 13 noiembrie 2015, între orele 9.00 şi 15.00 de la sediul Hidro­electrica SA.

Microhidrocentralele sunt capacitaţi de producţie din surse regenerabile care până la o putere instalată de 10 MW sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi, mai precizează Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cel mai mare producător român de energie, se pregăteşte de listarea la bursă în timp ce se află încă în insolvenţă, până în luna mai a anului viitor, declara în această vară administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

"Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganţă: să listăm compania chiar şi în insolvenţă, dacă nu va ieşi până la anul, în mai. Şi urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni", a afirmat Borza în iunie a.c.

Listarea ar urma să aibă loc prin lansarea la tranzacţionare a 15% din acţiuni. Ministerul Economiei deţine 80% din capitalul companiei, Fondul Proprietatea (FP) restul de 20% iar, până la listarea, Hidroelectrica se pregăteşte să devină cât mai "profitabilă" şi atrăgătoare pentru investitori. Grosul profitului Hidroelectrica vine din Porţile de Fier şi marile hidrocentrale, unde debitele de apă sunt mari, în timp ce MHC-urile sunt mult mai grav afectate de secete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor