Mica corupţia este boala de care suferă Bulgaria (presă)

Mica corupţie este boala de care suferă Bulgaria, afirmă noul preşedinte al Camerei de comerţ bulgaro-franceze, Stephane Delahaye, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul sofiot Capital.
Epoch Times România
02.05.2012

Mica corupţie este boala de care suferă Bulgaria, afirmă noul preşedinte al Camerei de comerţ bulgaro-franceze, Stephane Delahaye, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul sofiot Capital.

'Nu cred că noi, francezii, putem să vă dăm lecţii în ceea ce priveşte corupţia. Nimeni nu vă va spune că în Franţa nu există corupţie. La nivelurile înalte ale politicii şi mediului de afaceri este ca şi aici, în Bulgaria, şi noi avem oligarhi. Unde ne deosebim însă. În mica corupţie, cea de zi cu zi. În Franţa este exclus să vă duceţi la primărie, la minister şi acolo să vi se ceară bani sau altceva. Aici este ca o boală. Nu este deloc la fel, nici în România, nici în Serbia, nici în Macedonia. Eu lucrez şi în aceste ţări, s-a întâmplat să mă oprească poliţia acolo şi comportamentul poliţiştilor nu este acelaşi. Aici (în Bulgaria - n.r.) parcă lipseşte acest sentiment pentru stat, pentru faptul să funcţionarul reprezintă statul şi trebuie să respecte regulile. De când am venit în Bulgaria s-au schimbat patru guverne, dar această situaţie continuă. Reformă nu are loc şi asta este', afirmă Delahaye, care este director pentru Europa de sud-est al grupului Havas.

Ziarul Capital citează o declaraţie a lui Delahaye făcută în urmă cu 5 ani când acesta a spus că oamenii de afaceri francezi ar prefera să investească în România decât în Bulgaria, întrebându-l dacă situaţia s-a schimbat cumva. 'Ceea ce s-a schimbat este că nu mai sunt convins că companiile franceze ar investi, fie în România, fie în Bulgaria. În contextul crizei financiare este puţin probabil ca o companie franceză să caute pieţe noi în această regiune. Bineînţeles, uşa nu este înschisă complet, încă sunt companii care caută investiţii sau parteneriat. De exemplu, Montupet - ei produc piese auto de aluminiu şi au ales oraşul Ruse pentru că au clienţi în România şi în Turcia. Este vorba de o companie mare care a investit deja 45 milioane de euro şi plănuieşte să investească alte 80 milioane de euro', susţine francezul.

'În general încă trăim în umbra României. Acolo sunt investitorii mari, precum Renault şi Carrefour care atrag după ele companii mici şi mijlocii. Mulţi dintre managerii întreprinderilor mici şi mijlocii din Franţa nu prea vorbesc limba engleză, de aceea pentru ei este mai uşor să investească în România care are o limbă asemănătoare. La Bucureşti când iei un taxi şi spui destinaţia, şoferul îţi răspunde într-o franceză perfectă: 'nici o problemă'. La Sofia este destul de dificil să înţelegi ce vrea să-ţi spună şoferul care nu vorbeşte decât în bulgară. Acolo (în România - n.r.) toţi miniştrii vorbesc limba noastră, în timp ce aici unii miniştri nu vorbesc nici limba engleză. În fine, România este şi o piaţă de 21 de milioane de locuitori.', a mai spus Stephane Delahaye.

Românii sunt fascinaţi de locurile turistice ale Bulgariei, precum şi de fermele de agricultură organică, afirmă directorul general al Agenţiei Naţionale de Ştiri a Bulgariei (BTA), Maxim Mincev, citat de cotidianul sofiot Standart. Cea de a 8-a ediţie a reuniunii mondiale a mass-mediei bulgare, organizată de BTA, va avea loc la Bucureşti în perioada 16-20 mai 2012. Reprezentanţii presei în limba bulgară de pe trei continente se vor reuni la Bucureşti pentru a discuta strategiile de promovare în străinătate a imaginii Bulgariei. În timpul reuniunii, ministrul-adjunct al economiei şi turismului, Ivo Marinov, va prezenta la Bucureşti aşa numitele 'minuni ale Bulgariei' - locuri turistice popularizate în cadrul unui proiect al cotidianului Standart. La discuţie vor mai participa rectorul Universităţii de la Sofia 'Sf. Kliment Ohridski', prof. Ivan Ilcev, şi redactorul-şef al ziarului Standart, dna Slavka Bozukova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor