Ostilităţi în Ucraina. Rebelii pro-ruşi "păzesc" cu arma în mână epava Boeing-ului malaysian

Cadavre printre rămăşiţele avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, doborât deasupra Ucrainei pe 17 iulie
Cadavre printre rămăşiţele avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, doborât deasupra Ucrainei pe 17 iulie (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Kievul îi acuză pe separatiştii pro-ruşi că au încercat să distrugă dovezi ale unor "crime internaţionale" la locul prăbuşirii aeronavei Malaysia Airlines.

Potrivit Guvernului ucrainean, "teroriştii", respectiv paramilitarii pro-ruşi, ar fi mutat 38 de cadavre de la locul accidentului la o morgă din estul oraşului Doneţk, unde "specialişti cu puternic accent rusesc" ar urma sa efectueze autopsii. Kievul mai acuză că rebelii pro-ruşi ar fi încercat să transporte epava avionului în Rusia, informează Hotnews.

De asemenea, deşi Kievul anunţase că "grupul de contact" format din Ucraina, Rusia şi reprezentanţi ai OSCE au ajuns la un acord cu separatiştii pro-ruşi pentru instituirea unei zone de securitate de 20 de kilometri în zona prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, observatorii OSCE au denunţat faptul că rebelii "limitează accesul la locul epavei avionului".

Un purtător de cuvânt al OSCE a declarat sâmbătă că accesul la locul accidentului este restricţionat de rebeli care trag focuri de armă în aer, controlând în continuare zona deşi se declaraseră de acord cu un armistiţiu temporar pentru că trupurile celor ucişi în accident să poată fi recuperate de autorităţile ucrainene.

Toate aceste incidente au loc în condiţiile în care, sâmbătă, la Kiev era aşteptată o echipă de experţi din Malaysia venită pentru a cerceta epava avionului şi circumstanţele în care s-a produs prăbuşirea. De asemenea, la Kiev erau aşteptaţi experţi americani şi olandezi.

Conform unor rapoarte neconfirmate, una dintre cutiile negre ale avionului a fost transportată la Moscova, o măsură care ar fi ilegală, conform legislaţiei internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe