Toate campaniile prezidenţiale au fost intoxicate de bani ai cartelului Sinaloa

În Mexic încep procesele împotriva fostului cap al cartelului Sinaloa, 'El Chapo' Guzman, pentru crimă organizată, în paralel cu o anchetă pentru a afla cine l-a ajutat să fugă din închisoare şi să trăiască timp de 13 ani în clandestinitate, notează ziarul El Mundo.
. (Photos.com)
Epoch Times România
27.02.2014

În Mexic încep procesele împotriva fostului cap al cartelului Sinaloa, 'El Chapo' Guzman, pentru crimă organizată, în paralel cu o anchetă pentru a afla cine l-a ajutat să fugă din închisoare şi să trăiască timp de 13 ani în clandestinitate, notează ziarul El Mundo.

Cele două procese pentru crimă organizată s-ar putea solda cu o pedeapsă între 20 şi 40 de ani de închisoare pentru narcotraficantul Joaquín Guzmán Loera, astfel încât extrădarea sa în SUA ar putea fi amânată. Este vorba de două cauze penale din 2009 şi 2011, deşi acuzaţia pentru traficarea a 500 de kilograme de cocaină a fost ridicată din lipsă de probe. Procesele împiedică extrădarea sa, iar apărarea lui 'El Chapo' are deja pregătită o strategie pentru a evita acest lucru.

Guvernul mexican negociază cu SUA acest dosar, dar prioritatea sa maximă este de a obţine toate informaţiile posibile de la 'El Chapo'. Eduardo Sánchez, purtătorul de cuvânt al preşedintelui mexican, Enrique Peńa Nieto, a declarat că 'are instrucţiuni exacte' de la şeful statului pentru a investiga şi localiza toate reţelele şi firmele care l-au ajutat să fugă din închisoare în 2001 şi pe complicii care i-au permis să trăiască 13 ani în clandestinitate.

'El Chapo' Guzmán Loera a evadat din închisoarea de maximă securitate Puente Grande (statul mexican Jalisco), în ianuarie 2001, în timpul guvernării lui Vicente Fox, dar fostul preşedinte dă asigurări că nu este deranjat de o eventuală anchetă şi consideră 'prostii' acuzaţiile că el l-ar fi ajutat să fugă pe Guzman.

Actualul preşedinte Enrique Peńa Nieto a încercat să evite declaraţiile triumfaliste, subliniind necesitatea continuării operaţiunii începute la 19 ianuarie pentru dezmembrarea cartelului Sinaloa, următorul obiectivul fiind numărul doi al organizaţiei, Ismael 'El Mayo' Zambada.

Pentru a transpune în realitate acest obiectiv, va recurge la toate forţele şi experţii în crimă organizată pentru a investiga firmele implicate în spălarea de bani şi sutele de angajaţi ai celui mai mare cartel al drogurilor din lume. Comentariile purtătorului de cuvânt prezidenţial au venit la puţin timp după ce un fost agent al Agenţiei antidrog din SUA (DEA), Phil Jordan, a declarat postului Univisión că 'El Chapo' a dat bani pentru campania preşedintelui Peńa Nieto.

'Sunt informaţii aflate în documentele secrete ale SUA', a spus el, subliniind însă că nu poate prezenta respectivele documente. Afirmaţiile sale au făcut ca Ambasada SUA din Mexic şi DEA să emită comunicate care precizează că declaraţiile 'agenţilor în rezervă nu reflectă poziţia guvernului SUA', iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui a respins ferm aceste comentarii considerate drept 'absurde'.

Edgardo Buscaglia, profesor la Universitatea Columbia, crede însă că datorită puterii uriaşe a lui Guzman Loera de a corupe instituţiile şi persoanele, orice investigaţie ar trebui să pornească de la premisa că 'toate campaniile prezidenţiale, cu sau fără ştirea liderilor, au fost infiltrate cu bani ai reţelei Sinaloa'.

În ceea ce priveşte cererea de extrădare pe care Washingtonul încă nu a prezentat-o oficial, secretarul guvernului mexican, Miguel Ángel Osorio Chong, a declarat că întâi trebuie să fie clarificate toate acuzaţiile de care se face vinovat 'El Chapo'. El a precizat că trebuie obţinute toate informaţiile de la liderul mafiot mexican şi că au fost luate toate măsurile necesare pentru a garanta că nu va putea să fugă din nou din închisoare, temere exprimată de oficialii americani.

Washingtonul a cerut extrădarea lui 'El Chapo' cu câteva zile înainte ca el să fugă din închisoare în 2001, dar pentru că nu a fost ratificată cererea va trebui formulată din nou. În SUA au fost emise şapte ordine de arestare împotriva lui Guzmán şi peste 35 de capete de acuzare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, discuţiile privind extrădarea lui 'El Chapo' sunt în desfăşurare, dar ultimul cuvânt îl va avea Departamentul de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor