Metropolele continentale cele mai expuse la catastrofe naturale

Shinkansen (Bullet Train, sau ”Trenul glonţ”) în Tsuru, cca 100 km la vest de Tokyo. Japonia se poate lăuda cu cel mai fiabil sistem de trenuri din lume. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.09.2013

Un studiu asupra riscurilor legate de localizarea geografică ale celor mai mari oraşe de pe planetă stabileşte că metropolele asiatice sunt printre cele mai expuse. Cercetarea a fost făcută de gigantul Swiss Re, companie elveţiană de servicii de asigurare, care a întocmit pentru cele 616 oraşe analizate, diferite clasificări de risc în ceea ce priveşte expunerea populaţiei şi a economiei la evenimente catastrofale, cum ar fi inundaţii, furtuni, maree, cutremure şi tsunami.

Primul loc în clasamentul care combină toţi aceşti factori de risc luaţi în considerare, îl ocupă marea zonă urbană din Tokyo-Yokohama. Pe locul doi se află capitala filipineză Manila situată între ocean şi o lagună mare, în timp ce locul al treilea este zona vastă şi dens populată din Delta Râului Perlelor care cuprinde Hong Kong, Guangzhou (Canton), Shenzhen, Macao, Zhuhai.

Pentru aceiaşi parametri, studiul elveţian a raportat primul oraş clasat în afara Asiei este californianulLos Angeles.

Expunerea la factori naturali, în special datorită prezenţei apei (ocean, proximitatea râurilor largi, poziţia zonelor în deltă sau combinarea celor trei elemente), nu este unicul semnal de risc. De fapt, ceea ce duce la creşterea convergenţei mai multor potenţiale negative în oraşe este, de asemenea, concentrarea mare a populaţiei împreună cu capacitatea de a anticipa şi de a gestiona evenimente catastrofale, precum şi pentru a menţine serviciile active şi esenţiale pentru populaţie şi pentru activităţile economice în caz de urgenţă.

Rămânând în Asia, metropolele din India, Pakistan, Indonezia şi China rezultă a avea cel mai mare nivel de risc comparativ cu altele care aparent sunt mai expuse dar care sunt mult mai pregătite de a înfrunta evenimentele catastrofale naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor