Colorado, Mexic şi Japonia, cele trei dezastre meteo simultane din luna septembrie 2013
alte articole
Septembrie 2013 poate fi numită luna catastrofelor hidrogeologice. În timp ce presa internaţională s-a concentrat asupra războiului din Siria şi asupra repunerii pe linia de plutire a epavei Costa Concordia în Italia, în trei zone complet diferite ale lumii şi aproape în acelaşi timp, au avut loc evenimente meteorologice extreme şi devastatoare.
Colorado
Totul a început pe 12 septembrie, atunci când ploile torenţiale - peste 200 mm în câteva ore - au provocat viituri în zona Boulder, la poalele Munţilor Stâncoşi (Rocky Mountains). Alerta a ajuns joi, pe 12 septembrie, de la protecţia civilă a Statelor Unite care invita populaţia să abandoneze imediat zonele joase şi să se pună în siguranţă. Cu toate acestea, alarma nu a fost suficientă: la câteva zile după dramaticele momente, nu se ştie încă numărul oficial al morţilor (în prezent se cunosc 8 victime), iar sute de persoane sunt încă date dispărute. Există 11.000 de persoane evacuate, mii de case distruse, infrastructuri inutilizabile. În zona Boulder, care este cea mai afectată, au căzut peste 400 mm de ploi în câteva zile, dar acest lucru nu este singurul motiv al inundaţiilor: aşa cum a fost explicat de către oamenii de ştiinţă şi experţi, zona a fost supusă unei secete severe timp de aproape 14 ani, solurile de pe munte erau prea uscate şi nu erau pregătite pentru infiltrarea enormelor cantităţi de precipitaţii. Rezultatul a fost o deversare în aval de milioane de metri cubi de apă.
Mexic
În timp ce Colorado a rămas izolat de restul lumii, sub inundaţii şi alunecări de teren, Mexicul a fost lovit de un val dublu de vreme rea. Prima pe 11 septembrie care a provocat o alunecare de teren mare în zona Veracruz, unde au murit 14 oameni. Diferite cartiere din Mexico City au rămas sub ape.
Al doilea, a fost mai grav şi a dus la moartea a zeci de persoane (bilanţul parţial este de 44 decese) şi la daune extinse, a căror estimare nu este încă posibilă. Sosirea uraganului Ingrid din est, apoi retrogradat la o furtună tropicală şi furtuna Manuel din vest, au închis Mexicul într-un efect de învăluire mortală. Serviciul meteo local, preocupat mai mult de uraganul Ingrid şi daunele pe care le-ar fi putut cauza pe coasta de est, a subestimat efectele lui Manuel, care a revărsat în regiunile vestice sute de mm de apă, ploile torenţiale punând în genunchi multe state, mai ales Guerrero, unde există deja zeci de decese. De asemenea, a fost afectată puternic zona turistică Acapulco, unde chiar în acest moment mii de turişti sunt blocaţi, aşteptând să fie salvaţi. Între timp, în partea de est ploile abundente provocate de Ingrid (în unele zone de până la 600 mm de acumulare) au condus la dezastre: o nouă alunecare de teren a lovit un oraş din apropierea Veracruz, la Altotonga, îngropând un autobuz şi omorând 12 persoane.
Japonia
În timp ce Mexicul era lovit de un zid de apă şi vânt, la mii de kilometri depărtare, în Japonia, se intensifica puternica furtună tropicală "Man-Yi", formată pe apele calde de suprafaţă din Pacificul de Vest. Furtuna, după ce a ajuns la rangul de taifun de categoria 1 (echivalentul unui uragan de categoria 1) lovea violent coasta de est a insulei Honshu, aducând ploi torenţiale într-o mare parte din zona de centru-sud a Japoniei. Deosebit de afectat a fost şi oraşul Kyoto, unde 260.000 persoane au fost evacuate. Bilanţul, din fericire, nu este la fel de dramatic ca în Mexic şi Colorado. Sunt cel puţin două victime, sute de răniţi şi daune mari la mii de case. Cu două zile în urmă, taifunul a început să slăbească şi a fost retrogradat la o furtună tropicală. Situaţia începe încet să se normalizeze.