Geneva este ameninţată de un "tsunami"
Aceasta nu este o glumă, ci o cercetare geologică foarte gravă: în apele lacului s-au format canale şi nămol care pot provoca un val anormal de distrugere. Aşa cum s-a întâmplat deja în urmă cu 1.500 de ani.
Geneva, cel mai populat oraş din Elveţia după Zürich, este situat în locul în care Lacul Geneva se leagă cu râul Rhone. În golful de la Geneva sunt vizibile Pierres du Niton, două pietre care ies din lac şi care aparţin erei glaciare. Aceste două pietre sunt considerate foarte stabile şi este motivul pentru care una dintre cele două a fost aleasă de către generalul Guillaume-Henri Dufour, ca punct de referinţă pentru înălţimea medie a lacului şi, ulterior, adoptate pentru calcularea tuturor altitudinilor din Elveţia.
Dar pe sub apele lacului Geneva rătăceşte un monstru. Aceasta nu este o creatură fantastică ca Nessie sau Mokele Mbembe, locuitorii legendari din Loch Ness şi Lacul Tele. Pericolul este mult mai real. Potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Geneva în revista "Nature Geoscience", în fapt, oraşul elveţian poate fi lovit de un tsunami, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 1500 de ani.
Cronicile lui Gregor de Tours şi Mario de Avenches, vorbesc de un val imens care a dus la distrugerea de „fiinţe umane, animale şi chiar biserici". Valul a fost provocat de prăbuşirea unei stânci mari din muntele Taurendum (azi Grammont), pe partea opusă a lacului de la Geneva, unde este situată delta râului Rhone. Cercetătorii sunt astăzi convinşi că totul a fost determinat de sedimentele acumulate în locul unde râul se varsă în lac, formând o deltă ramificată în diferite canale, similară unui canion. În momentul în care stânca a lovit apa, a provocat prăbuşirea canionului şi apoi valul.
Dar aceasta nu este doar istorie: oamenii de ştiinţă au analizat, de asemenea, starea actuală a patului lacului, unde au descoperit din nou prezenţa de sedimente de noroi în delta Rhone. Evenimente precum alunecările de teren, cutremure sau furtuni puternice ar putea provoca prăbuşirea structurii, la fel ca atunci.