"Metoda accidentul": 100 de vârstinici păgubiţi, inculpaţii scapă prin prescriere

(Captură Foto)
Liliana Alexe
09.07.2025

Încă un dosar penal se adaugă la stivele de dosare în care inculpaţii scapă nepedepsiţi iar victimele rămân cu paguba. Este vorba de un dosar de înşelăciune prin „metoda Accidentul” care s-a stins, a anunţat Ziarul de Iaşi.

Ancheta a durat un an, dar procesul s-a prelungit alţi patru, făcând ca răspunderea penală să se prescrie. Opt deţinuţi şi complici aflaţi în libertate au fost acuzaţi că au înşelat aproximativ 100 de vârstnici, reuşind să obţină de la aceştia 250.000 de lei.

Unul dintre inculpaţi a decedat în timpul procesului, ca şi 10 dintre victimele sale. Alţi opt păgubiţi nu au mai putut fi audiaţi fie pentru că nu au mai putut fi găsiţi, fie pentru că erau prea bolnavi ori bătrâni pentru a compărea în faţa instanţei, fie pentru că erau internaţi în spitale sau azile.

Nici ancheta, nici procesul nu au lămurit cum au reuşit deţinuţii să „lucreze” de peste patru luni, dând telefoane peste telefoane din spatele gratiilor, fără ca vreun angajat al Penitenciarului să îi audă. Un telefon mobil a fost confiscat dintr-o celulă, dar asta nu i-a împiedicat pe escroci să-şi ducă operaţiunea mai departe.

Metoda este relativ cunoscută. Deţinuţii sunau la întâmplare pe numere de telefon fix. Victima era luată repede de către un escroc, care se prezenta drept medic sau, mai rar, poliţist şi i se spunea că fiul său avusese un accident. Ideea, aplicată în majoritatea situaţiilor similare, avea avantajul că permitea escrocilor să sune la persoane aflate în aceeaşi localitate în care se aflau şi complicii care se întâlneau cu victimele, le înşelau şi apoi le luau banii. Pe de altă parte, telefoanele fixe sunt folosite cu precădere de vârstnici, exact victimele predilecte.

Dosarul a fost trimis în instanţă la mijlocul lunii martie 2020. În octombrie, trecea de camera preliminară, judecătorii constatând legalitatea probelor şi actelor de urmărire penală. În instanţă însă, procedurile au decurs mult mai greu. Existau 14 inculpaţi şi 59 de victime. Ar fi putut fi încă mai multe, dar 43 dintre persoanele păgubite nu s-au constituit părţi civile. Fie nu au putut fi găsite, fie nu au avut încredere că şi-ar putea recupera banii, fie au ajuns la o înţelegere cu inculpaţii. În cazul înşelăciunii, împăcarea părţilor duce la stingerea acţiunii penale. Procedura de mediere a durat şi ea, procesul propriu-zis începând în iunie 2021.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor