Metamorfoza lui Mario Monti (presa italiană)

Mario Monti în versiune politică îşi atacă adversarii, face campanie electorală la televiziune în fiecare zi, a învăţat să facă promisiuni electorale, la fel ca predecesorul său Silvio Berlusconi şi s-a schimbat în mod radical, scriu ziarele din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
11.01.2013

Mario Monti în versiune politică îşi atacă adversarii, face campanie electorală la televiziune în fiecare zi, a învăţat să facă promisiuni electorale, la fel ca predecesorul său Silvio Berlusconi şi s-a schimbat în mod radical, scriu ziarele din Italia.

De când 's-a lansat în bătălia politică pentru alegerile parlamentare din februarie', Mario Monti nu mai este tehnocratul care a fost în ultimul an, ci a devenit un adevărat politician, care riscă să-i dezamăgească pe mulţi italieni, care îl considerau o persoană 'în afara jocurilor politice'.

Fostul comisar european repetă în fiecare zi că 'nu a coborât în arena politică, ci s-a înălţat în politică'. Dar acest lucru nu este apreciat de toţi analiştii din Italia.

'Era super-partes, a devenit un om de partid', a comentat jurnalistul Eugenio Scalfari, fondatorul cotidianului La Repubblica de la Roma (care l-a susţinut pe Monti în perioada în care a condus guvernul tehnocrat), într-un editorial intitulat 'De ce m-a dezamăgit Mario Monti'.

'Farmecul lui Monti s-a terminat. De când s-a înălţat în politică, a coborât de pe piedestalul pe care îl puseseră italienii', a scris şi jurnalista Barbara Spinelli, într-un articol publicat în La Repubblica.

În ultimele săptămâni, 'nu a trecut o zi în care premierul demisionar să nu acorde interviuri, la televiziune, la radio şi în ziare, cu acelaşi ritm cu care acordă interviuri predecesorul şi rivalul său Silvio Berlusconi, acuzat de italieni că ar ocupa mass media', mai scrie doamna Spinelli.

'Berlusconi şi Monti se urmăresc la televiziune ca Tom şi Jerry, iar mulţi nu mai reuşesc să distingă care este Berlusconi şi care este Monti, cine este pisica şi cine este şoarecele', a scris şi jurnalistul Francesco Merlo, în La Repubblica.

'Il Cavaliere' îl acuză pe succesorul său 'de a fi dus ţara de râpă şi de a fi provocat o puternică recesiune', mărind impozitele. 'Il Professore' a replicat definindu-l pe predecesorul său 'o persoană iresponsabilă, care ar trebui să se stabilizeze puţin, deoarece este prea contradictoriu', mai scrie Merlo.

De asemenea, o fotografie publicată în Italia acum câteva zile a făcut senzaţie: Mario Monti asistă la slujba de la Vatican, pe data de 6 ianuarie, de Bobotează, slujbă oficiată de papa Benedict al XVI-lea în bazilica Sfântul Petru, cu telefonul mobil lipit de ureche, în timp ce soţia sa, Elsa Monti, îi aruncă priviri 'agitate'. O imagine care le-a amintit italienilor despre faimoasa scenă, de acum câţiva ani, în care Silvio Berlusconi vorbeşte la telefon, în timp ce cancelarul german Angela Merkel îl priveşte cu nedumerire şi îl aşteaptă, cu ocazia unui summit internaţional.

'Profesorul Monti a devenit un demagog', a declarat şi Matteo Renzi, primarul Florenţei, unul dintre liderii Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), formaţiune creditată cu circa 35% din preferinţele electoratului italian, la viitoarele alegeri legislative, programate în Italia pe 24 şi 25 februarie.

'Aş fi preferat un program electoral mai curajos şi mai radical din partea lui Monti', a comentat şi actualul ministru demisionar al dezvoltării economice, Corrado Passera, care nu a acceptat să candideze pe lista coaliţiei de centru care îl susţine pe Mario Monti la alegerile din februarie.

'Atenţie la transformism!', a spus şi actualul ministru demisionar al afacerilor sociale, Elsa Fornero, care, la rândul său, a decis să nu candideze pe lista de centru a lui Monti, numită 'Alegere civică, cu Monti pentru Italia'.

Sprijinul Vaticanului şi al Bisericii italiene faţă de Monti a provocat de asemenea numeroase nemulţumiri în sânul lumii catolice din ţară. Iar un forum catolic la care ar fi trebuit să participe zilele acestea premierul demisionar a fost anulat de organizatori.

Mario Monti a declarat că ar fi putut să rămână senator pe viaţă, dar că a considerat necesar să se angajeze direct în viaţa politică a ţării, 'pentru a nu irosi numeroasele sacrificii făcute de italieni în ultimul an', în care guvernul său tehnocrat a impus măsuri de austeritate.

Dar profesorul de economie, o persoană inteligentă, este conştient de dificultăţile reprezentate de 'noul său rol politic' şi mai este conştient de faptul 'că a trebuit să se schimbe şi să îşi modifice comportamentul', scrie cotidianul torinez La Stampa.

'Ceea ce am făcut este o nebunie. A trebuit să renunţ la pantofiorii de balet', a glumit Monti acum două zile, în cursul unei dezbateri la televiziune, la care participa şi o psihoterapeută, căreia premierul demisionar i-a spus: 'Vă rog să pregătiţi un divan pentru mine...'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor