Silvio Berlusconi: 'Mario Monti nu mai este credibil' (presa italiană)

Situaţia politică din Italia, campania electorală în perspectiva alegerilor parlamentare din luna februarie şi duelul la distanţă dintre fostul premier Silvio Berlusconi şi actualul şef demisionar al guvernului de la Roma, Mario Monti, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (FILIPPO MONTEFORTE,FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.01.2013

Situaţia politică din Italia, campania electorală în perspectiva alegerilor parlamentare din luna februarie şi duelul la distanţă dintre fostul premier Silvio Berlusconi şi actualul şef demisionar al guvernului de la Roma, Mario Monti, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Berlusconi crede că Monti nu mai este credibil', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că fostul premier Silvio Berlusconi, fondator al Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), într-un interviu acordat miercuri postului privat de televiziune Sky Tg24, l-a atacat din nou pe actualul premier demisionar, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, pe care l-a acuzat de a-i fi pus pe italieni 'în genunchi' cu reţeta lui economică, 'reţeta Germaniei', bazată pe taxe şi austeritate. 'Il Cavaliere' a mai declarat că singurul său adversar politic rămâne Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga).

În ultimul său atac mediatic, Berlusconi a spus că Monti şi mişcarea sa de centru nu reprezintă un răspuns adecvat la necesităţile ţării. 'Guvernul tehnocrat a aplicat reţeta Germaniei, pe bază de impozite. Singurul adversar direct al PdL este Bersani, o versiune modernă a vechilor comunişti italieni. Partidul Democrat este o formaţiune politică ce continuă ideologia comunistă', a afirmat magnatul media, în vârstă de 76 de ani, relatează principalul cotidian roman.

Iar Monti 'nu mai este credibil', deoarece nu a menţinut promisiunile date, candidând la viitoarele alegeri parlamentare, în fruntea unei coaliţii de centru. 'Italienii nu mai cred în ceea ce spune Monti, care promisese că nu va deveni niciodată un protagonist al politicii italiene. În schimb, a devenit un politician, în ciuda tuturor promisiunilor pe care mi le făcuse mie, preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, şi tuturor italienilor', a declarat 'Il Cavaliere', declaraţie subliniată de La Repubblica.

Silvio Berlusconi a mai afirmat că a fost constrâns să candideze, fiind singura persoană care poate ajuta Pdl să recupereze voturile obţinute la ultimele alegeri legislative, din 2008, dar că nu este sigur că va fi el viitorul premier al Italiei, ţară în care va trebui să fie ales, în luna mai, şi 'un nou preşedinte al Republicii'. 'Il Cavaliere' a confirmat şi faptul că partidul pe care l-a fondat nu îşi va schimba numele, care va rămâne 'Poporul Libertăţii', şi că va încerca să menţină alianţa cu partidul populist de dreapta Liga Nordului, potrivit cotidianului roman amintit.

Fostul premier a adăugat că este acuzat de a fi antieuropean, 'un lucru fals', deoarece este 'italianul cel mai european care poate exista'. 'Eu vreau mai multă Europă, nu mai puţină Europă', a declarat 'Il Cavaliere'.

'Mario Monti: Berlusconi mă derutează pe plan logic', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că tehnocratul devenit politician, premierul demisionar Mario Monti, într-un interviu acordat miercuri postului public de radio Rai Radio Unu, şi-a început oficial campania electorală, ca lider al coaliţiei de centru. El a făcut referire şi la fostul premier Silvio Berlusconi, pe care l-a atacat pe tema valorilor etice, făcând aluzie la numeroasele scandaluri sexuale în care este implicat predecesorul său.

Lui Mario Monti i-a răspuns Silvio Berlusconi, care se va prezenta pentru a şasea oară la alegerile legislative prevăzute pentru 24 şi 25 februarie, care a afirmat că a primit 'multe elogii din partea Bisericii pentru intervenţiile sale pe teme etice, în timp ce în programul lui Monti nu există niciun cuvânt referitor la aceste teme atât de importante pentru Biserică', anunţă principalul cotidian milanez.

'Berlusconi mă derutează prin logica sa şi prin elogiile sale excesive, pe care apoi le retrage. Nu cu mult timp în urmă, mi-a propus să conduc coaliţia de centru-dreapta. Ulterior a spus că guvernul nostru tehnocrat a făcut numai dezastre, iar apoi că a făcut tot posibilul. Sper că alegătorii vor înţelege mai bine decât mine', a replicat cu ironie premierul demisionar. El a vorbit şi despre programul său politic, numit în Italia 'Agenda Monti', ce prevede o reducere a impozitelor ce afectează numeroase familii, dar şi scăderea cheltuielilor publice, semnalează publicaţia menţionată.

'Obiectivul lui Monti: mai puţine taxe şi creştere economică', titrează La Stampa din Torino, care scrie că profesorul de economie Mario Monti a comentat miercuri şi declaraţiile recente ale lui Berlusconi referitoare la intenţia acestuia de a institui o comisie parlamentară de anchetă asupra guvernului tehnocrat, în cazul în care va câştiga alegerile parlamentare din februarie. 'Mi se pare o idee interesantă, extravagantă şi tardivă', a replicat Monti.

Singurul lucru sigur este că a început duelul electoral dintre Berlusconi şi Monti, 'Il Cavaliere' şi 'Il Professore', un duel la distanţă, care va continua până la alegerile din 24-25 februarie şi care va spori tensiunea existentă între fostul premier şi actualul şef demisionar al guvernului de la Roma, conchide publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor