Toţi împotriva lui Mario Monti (presa italiană)

Criza politică din Italia, campania electorală în perspectiva alegerilor parlamentare din luna februarie şi duelul la distanţă dintre fostul premier Silvio Berlusconi şi actualul şef demisionar al guvernului de la Roma, Mario Monti, 'care a învăţat de la predecesorul său să atace', se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.01.2013

Criza politică din Italia, campania electorală în perspectiva alegerilor parlamentare din luna februarie şi duelul la distanţă dintre fostul premier Silvio Berlusconi şi actualul şef demisionar al guvernului de la Roma, Mario Monti, 'care a învăţat de la predecesorul său să atace', se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Monti îi cere lui Bersani să 'taie' aripile extreme ale Partidului Democrat', scrie La Repubblica de la Roma, care subliniază un interviu acordat joi de Monti postului public de televiziune Rai Unu, în care profesorul de economie a apărut agresiv şi a transmis mesaje electorale considerate 'populiste' de Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga). Monti a spus că Bersani ar trebui 'să taie aripile de extremă stângă şi să îi facă să tacă pe extremiştii' aliaţi cu PD, referindu-se la Nichi Vendola, liderul partidului Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL) şi la principalul sindicat italian, Cgil, care, după părerea profesorului, ar fi nişte 'conservatori care împiedică reformele'.

Secretarul PD, Bersani, a replicat că nu are intenţia 'să închidă gura nimănui' şi că cere 'respect pentru PD, un partid liberal', în care toţi se pot exprima în mod liber. Reacţiile la interviul lui Monti au fost numeroase, mulţi acuzându-l pe premierul demisionar de a fi devenit agresiv, la fel ca Silvio Berlusconi, fondatorul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta).

Liderul sindicatului Cgil, Susanna Camusso, a declarat: 'Monti critică, dar face puţine propuneri concrete. Cine candidează la alegeri ar trebui să discute despre programe electorale'. La rândul său, senatoarea Anna Finocchiaro, din PD, a spus că Monti 'surprinde prin cuvintele sale, pline de demagogie'. Nichi Vendola, lider al SEL şi guvernator al regiunii Puglia (sud), a afirmat că 'respinge aroganţa premierului demisionar, care a intrat în politică în mod agresiv şi care se simte o persoană specială, dar care nu respectă democraţia', relatează principalul cotidian roman.

Monti, în cursul aceluiaşi interviu, l-a atacat şi pe Berlusconi, despre care a spus că 'este o persoană care a demonstrat incoerenţă din punct de vedere uman şi politic'. Declaraţia premierului în exerciţiu a fost criticată de mulţi exponenţi ai PdL, care l-au acuzat pe Monti de aroganţă. 'Monti nu mai este un tehnocrat, ci a devenit un demagog', a declarat Fabrizio Cicchitto, liderul deputaţilor PdL la Cameră. 'Aroganţa lui Monti a devenit insuportabilă', a afirmat şi liderul senatorilor PdL, Maurizio Gasparri. Iar Renato Brunetta, economist, unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, a spus că profesorul de economie 'este un tehnocrat autoritar şi încrezut', precizează La Repubblica.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat joi că Monti este 'un profesor cu un salariu asigurat, care vorbeşte 'ex- cathedra' şi care ''nu acceptă să fie contrazis'.

Liderul partidului de stânga Italia Valorilor (IdV), Antonio Di Pietro, fost magistrat, a replicat că 'Monti a început să inventeze poveşti, la fel ca Berlusconi', iar liderul partidului La Destra (Dreapta), Francesco Storace, a apreciat că Monti 'şi-a trădat mandatul, un lucru fără precedent pentru un senator pe viaţă', potrivit La Repubblica.

'Bersani răspunde atacurilor lui Monti', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că tehnocratul devenit politician, premierul demisionar Mario Monti, în interviul acordat joi postului public de televiziune Rai Uno, şi-a început oficial campania electorală, ca lider al coaliţiei de centru. Ca răspuns, secretarul PD, Pierluigi Bersani, l-a invitat joi la Roma pe primarul din Florenţa, Matteo Renzi, căruia i-a cerut să 'aibă un rol activ în campania electorală a Partidului Democrat', în perspectiva desfăşurării alegerilor legislative prevăzute pentru 24 şi 25 februarie.

Tânărul primar al Florenţei, Matteo Renzi (37 de ani), a participat la alegerile primare ale PD pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier, desfăşurate în luna noiembrie, la balotaj obţinând circa 40% din preferinţele electoratului de centru-stânga. Despre Renzi, Bersani a spus: 'Este o resursă a PD, unul dintre protagoniştii care vor putea contribui la o eventuală victorie a partidului nostru la viitoarele alegeri parlamentare', indică principalul cotidian milanez.

În numeroase sondaje difuzate recent în Peninsulă, Matteo Renzi a fost desemnat 'Politicianul anului 2012 în Italia', pentru 'energia' pe care a demonstrat-o şi pentru 'ideile noi şi moderne' pe care le-a adus în politica italiană, subliniază Corriere della Sera.

Apare clar faptul că a început în forţă 'bătălia electorală' dintre Berlusconi, Monti şi Bersani, care va continua până la alegerile din 24-25 februarie şi care va spori tensiunea existentă între diferitele formaţiuni politice, de dreapta, de centru şi de stânga, care vor încerca să obţină victoria pentru a guverna Italia. Şi mai apare clar faptul că 'imperturbabilul profesor Monti, în versiune politică, a învăţat să atace', conchide publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor