Merkel şi coaliţia social-democrată calmează valul de polemici privind imigranţi români şi bulgari

Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
P. P.
05.01.2014

Noua lege intrată în vigoare la 1 ianuarie a stârnit mai multe controverse şi în rândul conservatorilor bavarezi. Cancelarul german Angela Merkel şi coaliţia social democrată au intervenit pentru a calma polemicile pe plan naţional ridicate pe temele imigraţiei, notează AFP, citat de hotnews.

”Miercurea viitoare, Guvernul, a reunit pentru prima dat în acest an în Consiliu de Miniştri, va analiza în mod obiectiv subiectul", a precizat pentru Bild, vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel.

În timpul zilei de vineri, Angela Merkel şi Sigmar Gabriel au căzut de acord analizeze propunerile strânse de parlamentarii germani ce au obiectiv limitarea fraudelor împotriva sistemului de ajutor social oferit celor ce vor să muncească legal în Germania.

"Cred că nu trebuie să creştem artificial această problemă. Dar nu trebuie nici s-o minimalizăm", a declarat Gabriel pentru Bild.

O parte dintre îngrijorările apărute sunt provocate de ziarele germane care au scos în evidenţă probleme privind sărăcia din câteva oraşe mai mari, precum Duisburg sau Berlin. Atât populaţia ţării cât şi parlamentarii se tem de un influx mare de imigranţi în ţara lor care vin pentru a profita de ajutoarele sociale generoase.

Partidele la conducere, Creştin Democraţii a lui Merkel împreună cu partidul Social Democrat, s-au folosit de acest prilej pentru a impune noi restricţii românilor şi bulgarilor în nouă ţări UE, inclusiv Germania.

Ideea pe care şi-au construit planurile a fost că imigranţii care fraudează vor trebuie să părăsească ţara. Acest mesaj, aspru, promovat de majoritatea guvernului german, a fost întâmpinat de mesaje precaute din partea lui vice-cancelarul social-democrat, Gabriel Sigmar.

"Nu avem nevoie de o discriminare incisivă a bulgarilor şi românilor, dar nu trebuie nici să ignorăm problemele din unele oraşe germane mari puse fată în faţă cu imigraţia celor săraci", a atenţionat acesta.

Secretarul de stat al Biroului german pentru migraţie, refugiaţi şi integrare, Aydan Ozoguz, a privit dialectic subiectul.

„Toate persoanele din România şi Bulgaria sunt sărace şi vin aici doar pentru a obţine beneficii, noi doar ignorăm numărul mare de persoane calificate la nivel înalt care muncesc aici, ca de exemplu, doctorii şi asistentele,” a transmis acesta.

Pe fondul alegerilor electorale din Germania ce vor avea loc în 2014, Sigmar a mai atenţionat că asemenea decizii luate în interes propriu nu vor aduce rezolva eficient problema imigraţiei cu care se confrunta ţara.

”De ceea ce nu avem, într-adevăr, nevoie sunt declaraţii în scop electoral. Nu aşa se rezolva problemele cu imigraţia”, a mai adăugat acesta.

O poziţie relaxată privind politic de imigraţie a fost afişată şi de preşedintele Uniunii Creştin-Sociale, Horst Seehofer, care a declarat că formaţiunea sa este "deschisă lumii".

Comisarul european pentru Muncă a atenţionat că nu vor mai fi permise exagerările pe această temă care s-au iscat în ultima perioadă.

"Este absolut necesar să apărăm drepturi fundamentale ca libera circulaţie şi nu ar trebui să reacţionăm cu isterie la imigraţie”, a menţionat acesta pentru Die Zeit.

Totuşi, venirea imigranţilor a fost întâmpinată ca un fapt pozitiv de către mediul economic german. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a precizat că „mişcarea liberă a populaţiei este o şansă pentru Germania şi pentru germani de asemenea”.

Directorul Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK), Martin Wansleben, a accentuat ferm nevoia muncitorilor străini în industria ţării.

”Avem nevoie în următorii ani de cel puţin 1,5 milioane de muncitori calificaţi străini pentru a-şi menţine creşterea economică şi pentru a garanta sistemul social”, a transmis acesta cotidianului ”Neue Osnabrucker Zeitung”. "Nu trebuie să facem şi mai sumbru tabloul în domeniul imigraţiei, cu o discuţie politică inflamată", a încheiat Wanslebeen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor