Parlamentul European nu mai lucrează la planul de ridicare a vizelor pentru turci
alte articole
"Liderii grupurilor parlamentare din PE au decis să stopeze totul”, a declarat marţi europarlamentarul SPD Birgit Sippel pentru EUObserver.
Un alt europarlamentar, Judith Sargentini, a declarat că Martin Schulz, preşedintele PE, a suspendat procedura pentru că Turcia nu a îndeplinit încă toate criteriile necesare pentru ridicarea vizelor. El a declarat că ”nu vom începe să procesăm dosarul decât după ce cele 72 de criterii sunt îndeplinite”.
Un alt parlamentar a declarat sub protecţia anonimatului că prin această decizie ”mingea s-a întors la Comisia Europeană”, care va fi obligată să gestioneze toate problemele rămase în suspensie înainte de a trimite acordul înapoi la Parlamentul European.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca vizele pentru turci să fie ridicate până la sfârşitul lunii iunie şi a arătat că 5 din cele 72 de condiţii încă trebuie îndeplinite. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că dacă termenul nu este respectat, nu va mai prelua migranţii din Grecia, iar acordul UE-Turcia va cădea.
”Cred că nicio ţară, fie că este vorba despre Turcia, Germania sau oricare ar putea să îndeplinească toate cerinţele într-o perioadă aşa scurtă de timp. Nu este posibil mai ales dacă vrei să vezi ceva nu doar pe hârtie, ci şi decis de Parlament şi măcar parţial pus în practică”, a declarat Sippel.
În prezent şansele par reduse deoarece Comisia Europeană a cerut Turciei să-şi schimbe legile legate de combaterea terorismului, care sunt prea vagi în aplicare şi duc la arestarea de jurnalişti şi profesori universitari, ceea ce preşedintele Erdogan a refuzat vehement.
Parlamentarul german Cornelia Ernst a declarat că majoritatea membrilor Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne cred că legea aceasta trebuie schimbată pentru ca procedura de ridicare a vizelor să avanseze.
Pe de altă parte, oficialii Comisiei Europene au negat marţi că ar exista un plan B privind criza refugiaţilor, aşa cum a raportat media germană, potrivit căreia insulele greceşti ar fi transformate în mari tabere de refugiaţi dacă acordul UE-Turcia cade.