Membrii Coaliţiei pentru Integrare Europeană vor modificarea Constituţiei R.Moldova

Deputaţii ar putea să nu mai beneficieze de imunitate parlamentară. Un proiect de modificare a Constituţiei a fost înregistrat la Parlament.
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)
Ana Chitoroagă
01.11.2013

Deputaţii ar putea să nu mai beneficieze de imunitate parlamentară. Un proiect de modificare a Constituţiei a fost înregistrat la Parlament.
Membrii Coaliţiei pentru Integrare Europeană vor modificarea Constituţiei, pentru a exclude imunitatea parlamentară. Proiectul este susţinut de toţi aleşii din Coaliţie care îi îndeamnă şi pe comunişti să voteze documentul.

Proiectul, semnat de 50 de deputaţi, urmează să fie dezbătut în următoarele şase luni în cadrul comisiilor parlamentare, iar la 1 mai 2014, Parlamentul va intra în legalitate pentru a modifica legea supremă a statului.

"Am înregistrat în Parlament un proiect privind abolirea imunităţii absolute a deputaţilor, semnat de 50 de deputaţi din Coaliţia Pro-Europeană. Întruneşte toate condiţiile pentru a fi dezbătut. În iulie 2012 a fost trimis la Curtea Constituţională şi a primit avizul, în mai anul curent ştim în ce perioadă eram, încă nu era formată coaliţia. Proiectul presupune modificarea art.70 din Constituţie, se exclude cuvântul imunitate. Să nu creăm situaţii când imunitatea se transformă în impunitate, când unii deputaţi ar putea să se pună deasupra legii. Sperăm că vom avea susţinerea plenului", a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.
Ion Hadârcă a declarat că abolirea imunităţii deputaţilor a fost cerută şi de oficiali europeni: "Prin această procedură facem un pas în vederea transparentizării actului legislativ. Are loc în contextul recentelor dezbateri de la Bruxelles, în cadrul discuţiilor cu Ştefan Fule, s-a solicitat transparentizarea actului guvernării".

Liderii coaliţiei de guvernare au făcut apel către reprezentanţii celorlalte fracţiuni şi grupuri parlamentare să susţină acest proiect. Precizăm că pentru modificarea Constituţiei este nevoie de votul a cel puţin 67 de deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor