Partea transnistreană continuă să blocheze activitatea CUC

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Epoch Times România
01.11.2013

Activitatea deplină a Comisiei Unificate de Control (CUC) este blocată orientat şi insistent, pe parcursul mai multor luni consecutiv, de către partea transnistreană, a declarat copreşedintele CUC din partea R.Moldova , generalul Ion Solonenco. Solonenco a spus că acest fapt provoacă îngrijorări serioase şi pe motiv că reprezentanţii Transnistriei în CUC au demarat în presa regională o campanie de acuzare în replică la măsurile întreprinse de partea moldovenească pentru rezolvarea conflictului, legat de introducerea unilaterală a unei subdiviziuni militare transnistrene pe 22 mai 2013, în Bender, la obiectivul din strada Chişinăului.

"Presa Transnistriei, inspirată de copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleacov, afirmă că pe teritoriul statului major al Comandamentului Militar Consolidat (CMC) din Zona de Securitate (ZS) partea moldovenească ar fi desfăşurat un fel de sistem autonom de transmisiuni şi că acesta a fost demontat la cerinţa Tiraspolului. Constat prima: chestiunea privind sistemul de transmisiuni nu s-a discutat deloc joi, în şedinţa CUC. A doua: sistemul de transmisiuni în statul major al CMC este unul comun şi este utilizat de toate părţile: Federaţia Rusă, R.Moldova şi RMN", a subliniat Solonenco.

În opinia generalului "toate aceste intrigi, iniţiate de domnul Beleacov ba în privinţa sistemului de transmisiuni, ba a unei pretinse treceri secrete prin perete nu sunt decât o măsură de blocare a activităţii normale a CUC, singura instanţă care reglementează situaţia din ZS". Într-o declaraţie a reprezentanţilor Republicii Moldova în CUC, se apreciază că, judecând după activitatea contraproductivă în creştere a delegaţiei transnistrene din CUC într-o direcţie atât de alarmantă, ar fi de presupus că aceasta "şi-a asumat iniţiativa să îi dezbine pe participanţii la operaţiunea de menţinere a păcii". "Aceasta nu poate fi caracterizat altfel decât prejudicierea, în primul rând, a populaţiei Benderului, dar şi cauzei comune de pacificare a situaţiei din ZS", s-a arătat convins Solonenco.

Oleg Beleacov, la rândul său, într-o declaraţie de presă difuzată joi a reiterat cerinţa Tiraspolului de evacuare până la 1 decembrie a comisariatului de poliţie din Bender în localitatea vecină Varniţa, dar şi retragerea din Bender a secţiei de paşapoarte moldoveneşti şi a subdiviziunii poliţiei de transport a Republicii Moldova. "Tiraspolul consideră că organele de drept ale părţilor trebuie să activeze după principiul teritorial, adică poliţia moldovenească - exclusiv în Moldova, iar miliţia transnistreană - în RMN. Benderul în care îşi are sediul comisariatul de poliţie se află sub jurisdicţia Transnistriei", a afirmat Beleacov.

Argumentându-şi abordarea, reprezentanţii autoproclamatei RMN invocă decizia CUC din august 1992. "Restabilirea principiului teritorial în activitatea organelor de drept, încălcat de Moldova, incontestabil, va degaja considerabil situaţia din oraşul Bender şi va contribui la menţinerea liniştii cetăţenilor şi a stabilităţii situaţiei", se spune în una din cele patru declaraţii difuzate de partea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor