RM are mai mare nevoie de Europa decât Europa de RM - Alexandru Slusari, preşedinte Uniagroprotect

"Toţi trebuie să înţelegem că noi avem mai mare nevoie de Europa decât ea de noi", consideră preşedintele Uniunii producătorilor agricoli Uniagroprotect Alexandru Slusari, care se consideră "un pragmatic european încrezut".
(photos.com)
Epoch Times România
31.10.2013

"Toţi trebuie să înţelegem că noi avem mai mare nevoie de Europa decât ea de noi", consideră preşedintele Uniunii producătorilor agricoli Uniagroprotect Alexandru Slusari, care se consideră "un pragmatic european încrezut". Acesta a declarat că "nu simte acea bucurie copilărească", pe care încearcă să o inducă conducerea despre ideea integrării europene a RM. "Nu trebuie să ne amăgim cu ideea că toţi din Europa sunt preocupaţi cu Moldova, cum îşi va realiza "povestea de succes". Ceea ce se întâmplă în mass-media din RM în acest sens este o manipulare conştientă din partea autorităţilor", a explicat Slusari.

Acesta a opinat că din punct de vedere geopolitic este evident că pentru UE este mai importantă integrarea Ucrainei. "Noi suntem aşa, de rând cu ei. Unicul lucru, care din punctul de vedere al Moldovei este important pentru UE, este asigurarea siguranţei hotarelor sale, ceea ce înseamnă reglementarea conflictului transnistrean", a menţionat acesta. În opinia lui Slusari, posibil, anumitor oficiali din UE le va fi plăcută ideea că în sfera infuenţei acestora a mai ajuns un stat post-sovietic care până acum se învârtea în jurul altei axe. "Summit-ul de la Vilnius a devenit o idee fix pentru conducerea Moldovei. După parafarea documentelor ne vom apropia de UE, în cel mai bun caz, cu jumătate de pas. Politicienii noştri ascund şi nu doresc să recunoască faptul că pentru a ajunge în UE trebuie să munceşti din greu", este convins Slusari.

Acesta este convins că europenii nu vor veni la Chişinău, Bălţi sau în satele pustiite şi nu le vor face să arate ca cele europene, nu vor amenaja plaiul moldav. "Problemele noastre sunt de natură economică: refuzul de la sistemul corupt,de la mituire şi de la cumătrism. Aceste probleme trebuie să le soluţionăm singuri. Apropierea de UE prin asociere nu este o indulgenţă din partea oligarhiilor şi a grupurilor economice din Moldova", a menţionat el.

Alexandru Slusari a spus că Bruxelles-ul până când preferă să nu observe aceste detalii, însă imediat ce Moldova va avea acces la piaţa de liber schimb al UE, aceasta din urmă nu va mai putea acţiona cum îi place. "Consider că posibila vestă de salvare pentru noi sunt relaţiile comerciale cu UE. Trebuie să modernizăm gospodăria agricolă şi într-un tempou rapid. Dacă timp de şapte - opt ani a perioadei de tranzit până va intra în vigoare Acordul de Liber schimb aceste modernizări nu vor fi efectuate, atunci vom pierde câteva ramuri agricole. În UE acestea nu vor face faţă concurenţei. Însă oligarhii noştri au alte treburi, aceştia aşteaptă creditele şi subvenţiile de la UE pentru a le împărţi", a opinat preşedintele. Alexandru Slusari consideră că după summit-ul de la Vilnius, conducerea Moldovei va avea prioritate, respectiv, "trebuie de muncit şi de dezvoltat ţara, atârnarea faţă de muncă, faţă de obligaţii, şi cel mai important, faţă de noi înşine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor