Mehedinţi: Sărbătoarea liliacului, la Ponoare

Liliac inflorit
Epoch Times România
18.05.2009

Primăria comunei Ponoare , situată în regiunea montană a judeţului Mehedinţi, la circa 100 km de Drobeta Turnu Severin, organizează, duminică, manifestări culturale cu ocazia tradiţionalei "Sărbători a liliacului".

Primarul Georgică Pătraşcu a declarat, pentru AGERPRES, că zona cuprinsă între satele Ponoare, Tihoi şi Băluţa, cu o suprafaţă de 20 hectare, este o rezervaţie botanică declarată monument al naturii din 1965, când sărbătoarea s-a oficiat.

"Celebra şi mirifica pădure de liliac sălbatic de la Ponoare, singura din România, din timpuri străvechi a atras localnicii. Ei s-au bucurat continuu de ceea ce le-a oferit natura şi au ţinut, prin cântece, să cinstească această minune", a precizat primarul Pătraşcu.

Pe scena improvizată sub Steiul Ponorii, o stâncă uriaşă pe care - spune legenda - Sfântul Nicodim de la Tismana ar fi vrut să zidească o mănăstire, vor evolua ansamblurile folclorice "Bordeiaşul" din Baia de Aramă, Nedeiţa din Tomşanii Vâlcii, "Danubius" din Drobeta Turnu Severin şi "Liliac de la Ponoare" şi cunoscuţi interpreţi de muzică populară din Mehedinţi.

Manifestarea se va bucura şi de prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a deputatei PD-L Doiniţa Chircu, a prefectului Ion Mîţu şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu, dar şi a sute de localnici ai satelor de munte din Mehedinţi şi Gorj.

Toţi aceştia şi-au exprimat dorinţa ca întreaga zonă să fie introdusă în circuitul turistic internaţional, mai ales că în perimetrul pădurii de liliac se află renumitul "Pod al lui Dumnezeu", al doilea pod natural din Europa, dar singurul amplasat pe un drum naţional, formaţiunile carstice (lapiezuri) Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, Lacul Zaton care, în diferite perioade din an, dispare în adâncurile misterioase ale unor peşteri şi nenumărate alte monumente ale naturii şi biserici din lemn din secolul al XIX-lea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor