Se pare că Ucraina a început discuţiile cu România, Germania şi Turcia pentru a cumpăra gaz natural

Epoch Times România
19.03.2012

Au început discuţiile dintre Ucraina şi România, Germania, Turcia pentru ca aceasta să cumpere între 2 şi 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste ţări, într-o tentativă de a reduce importurile de gaz rus, scrie luni Kommersant Ucraina, citând surse din Ministerul Energie.

Naftogaz, compania naţională de energie a Ucrainei, intenţionează să cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul său de import, a declarat sâmbătă directorul societăţii Ievgheni Bakulin.

Bakulin a precizat că preţul gazului natural în Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decât cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.

Rusia şi Ucraina sunt implicate într-o dispută privind preţul şi volumul de gaz rus achiziţionat de Kiev. Ucraina insistă că actualul preţ este prea mare. În schimbul scăderii preţului, Moscova vrea să preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că ţara să plăteşte anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decât ţările europene pentru gazul natural rus. El consideră că preţul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, faţă de 400 de dolari, cât va plăti ţara în trimestrul patru al anului 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor