Medvedev nu vrea să-l graţieze pe Hodorkovski în lipsa unei solicitări din partea acestuia (revista presei)

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a refuzat să-l graţieze pe celebrul deţinut rus, Mihail Hodorkovski, în lipsa unei solicitări din partea acestuia, relatează Izvestia în ediţia de marţi.
Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.04.2012

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a refuzat să-l graţieze pe celebrul deţinut rus, Mihail Hodorkovski, în lipsa unei solicitări din partea acestuia, relatează Izvestia în ediţia de marţi.

Liderul de la Kremlin nu a fost de acord cu argumentele unor cunoscuţi jurişti, potrivit cărora cererea de graţiere din partea condamnatului nu este obligatorie. Medvedev nu şi-a motivat împotrivirea - el are acest drept, semnalează publicaţia.

Dmitri Medvedev a dat o rezoluţie negativă raportului experţilor despre procedura de graţiere, care i-a fost transmis de Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului, a afirmat şeful acestui for, Mihail Fedotov. 'Preşedintele consideră că el nu trebuie să-l graţieze pe cel care nu l-a rugat să o facă', a spus Fedotov. Juriştii mandaţi să elaboreze acest studiu, care i-a fost transmis lui Medvedev pe 15 martie, au susţinut că actul graţierii poate fi emis şi fără o cerere prealabilă, fără acordul şi chiar împotriva voinţei condamnatului. Dar Dmitri Medvedev insistă că fostul patron al companiei petroliere Iukos trebuie să-i adreseze o cerere de graţiere. Hodorkovski nu solicită să fie graţiat deoarece aceasta ar presupune şi recunoaşterea vinovăţiei, pe care el o neagă.

Nezavisimaia Gazeta deschide ediţia cu un subiect de politică internă. Victoria candidatului opoziţiei la alegerile locale pentru primăria oraşului Iaroslavl (300 de kilometri nord-vest de Moscova) va determina partidul de guvernământ Rusia Unită să privească ţara într-o nouă manieră, consideră publicaţia. Experţii afirmă că rezultatul votului este 'simptomatic' şi denotă o atitudine protestatară în societate, precum şi incapacitatea puterii de a-şi impune propriile variante în condiţiile unificării opoziţiei - sistemice şi nesistemice (neparlamentare).

Kommersant scrie despre accidentul aviatic din Siberia şi menţionează că avionul ATR-72, care s-a prăbuşit luni cu 43 de persoane la bord, dintre care 31 şi-au pierdut viaţa, a fost singurul aparat care a decolat de pe aeroportul din Tiumen (Siberia), fără să fi fost tratat cu soluţie împotriva îngheţului. Vremea era instabilă în oraşul siberian, cerul acoperit de nori care aduceau o ploaie cu gheaţă, de aceea serviciile terestre i-au propus comandantului ATR-72, Serghei Anţin, să pulverizeze suprafaţa navei cu o soluţie anti-îngheţ, dar el a refuzat acest serviciu care l-ar fi costat un pic mai mult de 30.000 de ruble (peste 1.000 de dolari).

Directorul general al aeroportului Roşcino, Vladimir Poliakov, a afirmat că toate celelalte aeronave au fost degivrate. Este posibil ca depunerea gheţii pe avion să fi început încă din timpul manevrelor pe pista de decolare, care au durat aproximativ 10 minute. Tocmai în acest interval s-a stricat şi mai mult vremea, iar când aparatul s-a ridicat de la sol ajungând în zona norilor încărcaţi de apă, suprafaţa aparatului putea să îngheţe şi mai mult, provocând pierderea vitezei şi a forţei de ridicare, ceea ce a condus la prăbuşire. Iar echipajul fără experienţă - comandantul avea doar 28 de ani şi 2.500 de ore de zbor, iar pilotul secund abia terminase colegiul - nu a reuşit să reacţioneze la timp la fenomenul periculos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor