O modalitate de a preveni gripa: Îmbolnăviţi-vă de gripă

După modul în care suntem încurajaţi să ne vaccinăm împotriva gripei, ne-am putea imagina că această practică este o cale sigură pentru a evita boala. Dar ne-am înşela.
(Christopher Furlong / Getty Images)
Dr. John Briffa
07.12.2011

După modul în care suntem încurajaţi să ne vaccinăm împotriva gripei, ne-am putea imagina că această practică este o cale sigură pentru a evita boala. Dar ne-am înşela.

Aşa cum am scris recent în articolul "Să ne facem vaccinul antigripal?", vaccinarea împotriva gripei este mult mai puţin eficace decât ni s-a spus. În plus, mai multe persoane trebuie vaccinate pentru că o singură persoană să aibe beneficii. Cu alte cuvinte, marea majoritate a oamenilor care sunt vaccinaţi împotriva gripei nu vor avea de beneficiat.

Săptămâna trecută am dat un exemplu despre cum vaccinarea împotriva gripei poate fi raportată într-un mod care ar pune-o într-o lumină foarte pozitivă şi nu ar reuşi să ne atragă atenţia asupra faptului că această practică este, în general, destul de ineficace. În această săptămână am dat peste un alt articol care m-a făcut să mă gândesc din nou la înţelepciunea vaccinării împotriva gripei.

Articolul se referea la presupusa pandemie de gripă din 2009. Virusul responsabil pentru ea a fost H1N1, numit colocvial gripa porcină. În 1918, o tulpină de gripă similară a provocat circa 675.000 de decese în Statele Unite. În 2009, epidemia a ucis circa 14.000 de oameni - mai puţin decât în anumite sezoane regulate de gripă. De ce a fost virusul 2009 atât de benign?

Există dovezi publicate online pe 10 noiembrie, în revista Clinical Infectious Diseases, conform cărora cei care au avut o infecţie anterioară cu gripă nu au fost afectaţi de virusul H1N1.

Cercetătorii din America au evaluat aproximativ 500 de persoane în 2009 şi 2010. Persoanele au fost testate pentru a descoperi prezenţa unor anticorpi la virusul H1N1 în sângele lor. Acestea au fost persoane ce nu s-au vaccinat, însemnând că anticorpii trebuiau să provină din contactul natural sau molipsirea cu virusul gripei.

În cazul celor fără anticorpi, 33 la sută din persoane au decedat din cauza virusului H1N1. La cei cu anticorpi, cu toate acestea, doar 18 la sută au decedat din cauza virusului H1N1.

Cu alte cuvinte, expunerea anterioară pe cale naturală la virusul H1N1 a părut să ofere o protecţie semnificativă împotriva infecţiei cu virusul H1N1, deosebit de virulent în 2009. Iar autorii studiului speculează că expunerea anterioară ar fi contribuit la „blândeţea relativă” a pandemiei.

Această situaţie ridică posibilitatea că o modalitate de a ne proteja împotriva gripei este să ne îmbolnăvim de gripă, lucru care face parte din ordinea firească a lucrurilor.

Dr. John Briffa este un medic şi autor cu sediul la Londra, fiind interesat de nutriţie şi medicină naturistă. Site-ul sau este drbriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor