Medicii moldoveni se pot mândri cu rezultate deosebite
alte articole
Cu toate că 2014 a fost un an greu, medicii din R. Moldova care se ocupă de transplanturi, au reuşit să facă minuni. Deşi majoritatea rezultatelor au fost înregistrate în anul care tocmai s-a încheiat, a fost nevoie de ani îndelungaţi de muncă pentru că cineva sa poate obţine o a doua şansă la viaţă, datorită transplanturilor de ficat şi rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, în majoritatea cazurilor.
Primul transplant de ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală, a avut loc la Spitalul Clinic Republican (SCR), în data de 8 martie 2014. La operaţia care a durat mai bine de cinci ore, au participat medici atât din Moldova cât şi din România. Tot atunci a fost realizat şi un transplant de rinichi, la fel, de la un donator aflat în moarte cerebrală.
Pentru acest proiect s-au făcut investiţii în valoare de peste un milion de euro ce au fost oferiţi de Uniunea Europeană. A fost procurat echipamentul necesar pentru operaţii şi cel de diagnosticare a morţii cerebrale. Medicii specializaţi în transplanturi, au avut nevoie de mulţi ani de pregătire peste hotare.
Pentru începutul acestui an se planifică şi primul transplant de inimă, iar pe tot parcursul anului urmează să fie efectuate 5 operaţii de transplant de cord. Grupul de medici care urmează să opereze, a mers în Spania pentru a se pregăti, fiind conduşi de profesorul Aureliu Batrânac, vicedirectorul Institutului de Cardiologie de la Chişinău.
Cu rezultate deosebite se pot mândri şi medicii ORL-işti şi neurologi, căci datorită lor trei copii pot auzi, iar alte trei persoane cu probleme neurologice, se pot bucura de viaţă.
Cele trei intervenţii chirurgicale pentru copiii cu probleme auditive, au fost efectuate de un grup de medici din Moldova şi Austria în aprilie 2014. Ei au beneficiat de implantul Cohlear, unicul dispozitiv utilizat pentru copii, care duce la recuperarea auzului în totalitate. Aceste operaţii au putut fi realizate datorită celor 60 de mii de euro oferiţi de guvernul austriac.
Tot la SCR s-a desfăşurat şi prima operaţie pe creier, una foarte complicată şi periculoasă, după părerea medicilor, care în timpul operaţiei au fost ghidaţi de cel mai performant sistem de neuronavigaţie cerebrală.