Medicii de familie refuză să distribuie cardurile de asigurat. Care sunt motivele

(LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
09.01.2013

Distribuirea cardurilor de sănătate către asiguraţi ar fi trebuit să înceapă deja, conform legii, de pe 3 ianuarie, însă medicii de familie nu sunt de acord cu preluarea acestei responsabilităţi administrative, care nu a fost inclusă în contractul lor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

“Medicii au încheiat un contract de prestări servicii medicale, nu vom accepta o modificare care să ne denatureze profesia. Noi nu avem nimic împotriva cardului, dar e imoral şi neprofesionist să se înlocuiască timpul de consultaţii cu cel de distribuire a cardului. Vrem să consultăm, nu putem accepta un act birocratic”, a declarat, pentru Epoch Times, Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

O altă problema este legată de faptul că medicii de familie nu pot valida documente oficiale. “Conform legislaţiei, un document oficial de identificare nu poate fi completat decât de autoritatea emitentă. E ilegal să validăm noi datele pacienţilor”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Pentru operaţiunile legate de distribuirea cardurilor, medicii de familie nu vor primi fonduri de la Guvern. Ei se mai plâng de faptul că nu au nici timp suficient să se ocupe de această problemă, pentru că mulţi dintre ei lucrează în ture, alături de alţi colegi şi nu îşi pot prelungi programul de lucru decât cu acordul colegilor care intră în tura următoare.

Timpul minim pentru eliberarea unui card de asigurat este de 15 minute, dacă pacientul nu doreşte analize, să-i fie inscripţionate menţiuni referitoare la donarea de organe, grupa de sânge etc. Aceasta în condiţiile în care timpul mediu alocat unei consultaţii este tot de 15 minute, interval în care pacientul ar trebui consultat, i se prescrie tratament, i se fac recomandări etc.

Procedura de eliberare a cardului poate dura mai mult de jumătate de oră, dacă asiguratul doreşte ca acesta să fie inscripţionat cu toate datele. Astfel, va avea nevoie de o declaraţie notarială dacă doreşte să-şi doneze organele după moarte, pentru stabilirea grupei sanguine şi a RH-ului va face analize cu plată etc. În aceste situaţii, până la eliberarea cardului pot trece mai multe zile, în care el se va prezenta de mai multe ori, timp de câteva minute, la medic pentru a afla care sunt procedurile şi a duce actele solicitate.

Medicii consideră că ar fi trebuit ca CNAS să se ocupe de distribuirea cardurilor sau cei de la Poştă, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Autorităţile nu iau măsuri

Societatea Naţională de Medicina Familiei ( SNMF ) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie ( FNPMF ) au solicitat, încă de la sfârşitul lui decembrie, o întâlnire în regim de urgenţă cu premierul, responsabili de la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe tema cardului. Medicii doreau modificarea legislaţiei privind distribuirea şi implementarea cardurilor, dar deocamdată nu au reuşit să-şi atingă obiectivul. A avut loc o dezbatere publică la Ministerul Sănătăţii, dar nu s-a decis schimbarea legislaţiei.

SNMF şi FNPMF au mai făcut şi alte sesizări legate de legislaţia referitoare la card şi necesitatea de a se modifica legislaţia.

“Legislaţia actuală (HG nr. 900 adoptată pe 1 septembrie 2012), pune în mod halucinant distribuţia, verificarea şi validarea cardurilor de asigurat în sarcina medicului de familie, în loc ca aceste activităţi să fie realizate de către angajaţii caselor de asigurări, la ghişeele de relaţii cu asiguraţii. HG contravine intereselor cetăţenilor întrucât prin procedurile legate de card, pe care ar trebui să le îndeplinească medicii de familie, pacienţii vor fi programaţi la intervale mari de timp. Acest lucru se va întâmpla din cauza faptului că timpul alocat cardului va fi în detrimentul consultaţiei medicale”, au precizat reprezentanţii SNMF.

Ei atrag atenţia că îmbunătăţirea serviciilor medicale, în urma introducerii cardului, obiectiv anunţat de CNAS, nu va putea fi atinsă pentru că vor avea de suferit accesibilitatea şi calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor.

“Casa de asigurări de sănătate este singura responsabilă de relaţia cu cetăţenii asiguraţi, pe care are obligaţia să îi informeze şi asiste în privinţa drepturilor şi obligaţiilor reciproce. Distribuţia, verificarea şi validarea cardurilor de asigurat trebuie realizată în sediile caselor de asigurări, de către funcţionarii caselor de asigurări. Asiguraţii primesc împreună cu cardul de asigurat şi un formular, care de asemenea este mai potrivit să fie completat în prezenţa şi cu sprijinul funcţionarilor casei de asigurări. Cardul aparţine casei de asigurări, nu cabinetului de medicină de familie, astfel încât nu există niciun motiv pentru care formularul să fie completat în cabinet, în timpul consultaţiei medicale. În final, la primirea cardului, asiguratul are obligaţia să schimbe codul PIN al cardului de asigurat. Şi această procedură este potrivit să se realizeze la ghişeul casei de asigurări, nu în cabinet, unde se desfăşoară un act medical”, au menţionat cei de la SNMF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor