Medicii de familie, către CNAS: Există erori în sistemul reţetelor electronice

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Medicii de familie au semnalat recent către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) mai multe erori în sistemul de prescripţie electronică. Acestea măresc timpul de aşteptare al pacienţilor sau chiar fac imposibilă eliberarea unei reţete electronice, care din 1 ianuarie 2013 va fi singura modalitate de obţinere a medicamentelor gratuite şi compensate.

După primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronică a reţetelor compensate şi gratuite, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) semnalează Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) problemele întâmpinate de medicii de familie.

Într-un comunicat de presă remis marţi, reprezentanţi ai SNFP şi FNPMF au precizat că problemele inerente ale Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE) pot fi rezolvate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în timp util, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit începând din 1 ianuarie 2013, când reţeta electronică va deveni singura modalitate de obţinere a medicamentelor gratuite şi compensate.

Reprezentanţi ai SNFP şi FNPMF au explicat că atunci când medicul verifică online pe serverul CNAS, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dacă pacientul aflat în acel moment în cabinet apare în sistem ca asigurat sau nu, în aproximativ 10% din cazuri constată că serverul CNAS conţine date eronate, cum ar fi:

- elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deşi conform legii, rămân asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, până la 26 ani;

- pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obişnuiţi, cu pensii peste 700 lei;

- nou-născuţii sunt validaţi în sistem abia după a doua lună, astfel încât nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări în primele două - trei luni de viaţă şi nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, către furnizori; persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la reţete gratuite apar ca pensionari obişnuiţi.

Reprezentanţii SNFP şi FNPMF mai afirma că încă mai există cazuri în care medicul află interogând SIUI "că pacientul viu aflat în faţa sa şi care solicită un serviciu medical ar fi de fapt decedat".

"Procesul de verificare şi de înregistrare trebuie reluat, semnătura electronică trebuie revalidată, timp în care activitatea medicului este blocată. Acest lucru duce la nemulţumiri ale pacienţilor, atât a celui aflat în cabinet în acel moment cât şi a celor programaţi pe care medicul este nevoit să îi roage să aştepte", au mai precizat sursele citate.

"În final, dorim să precizăm că sperăm că, până în ianuarie 2013, aceste probleme legate de prescripţia electronică sa fie rezolvate. Avem certitudinea că este necesar să existe o variantă de «rezervă», pentru ca pacienţii noştri să nu aibe de suferit în lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris", au mai precizat reprezentanţii SNMF şi FNPMF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură