Medicii cu mentalitate occidentală nu sunt foarte agreaţi în sistem - Raed Arafat

Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)

Doctorii şi asistentele continuă să plece din ţară pentru a munci peste hotare iar puţinii medici care se întorc îşi găsesc cu greu un loc de muncă în spitalele româneşti, unde gândirea nouă cu care aceştia vin, uneori deranjează, a declarat Raed Arafat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă

"Am observat că, uneori, cei care vor să vină înapoi întâmpină greutăţi şi nu sunt primiţi uşor. La fel şi cei care termină specialitatea în afară, întâmpină greutăţi când să revină în ţară. Nu ştiu motive, dar greutăţile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutăţi de a se angaja, chiar şi pe posturi care sunt vacante. Bănuiesc că ei vin cu noutăţi, vin pregătiţi bine, vin cu altă gândire, altă mentalitate care, poate că, în unele locuri, şi nu generalizez, deranjează. Am văzut câteva situaţii şi aceste situaţii mi-au atras atenţia că avem o problemă de a resorbi pe cei care pleacă, lucrează o perioadă afară şi vin înapoi. Chiar cu lipsa de personal şi cu posturi deschise avem aceste greutăţi", a mai spus Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, citat de Mediafax.

Raed Arafat a reamintit faptul că după aprobarea unei ordonanţe de urgenţă prin care statul român a recunoscut automat studiile de specializare din SUA, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Australia mai mulţi medici români din ţările respective. au cerut recunoaşterea diplomei pentru a veni şi a lucra în România. Numărul acestora nu este foarte mare, a remarcat Arafat, însă aceştia constituie un capital uman valoros, căci vin cu expertiză, în domenii importante ale medicine: "Astfel de oameni sunt foarte importanţi şi foarte valoroşi", a declarat Arafat.

De asemenea, există şi medici străini care vin să lucreze în România, aceste cazuri fiind reglementate de legislaţia din Uniunea Europeană. Raed Arafat a dat exemplul spitalului din Călăraşi, unde medici bulgari vin să facă gărzi.

Secretarul de stat a mai atras atenţia asupra faptului că migraţia medicilor este o problemă care afectează numeroase ţări europene, inclusiv ţări dezvoltate:

"Migraţia medicilor este o problemă cu care se confruntă foarte multe ţări europene, inclusiv ţări avansate. De exemplu, în Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi să plece în Australia şi, după care, normal, Irlanda începe să facă recrutare pentru medici din alta parte care să vina în Irlanda", a explicat Raed Arafat.

Întrebat câte posturi vor fi deblocate în sistemul medical românesc anul viitor, Raed Arafat a răspuns că numărul exact va fi stabilit în urma unei evaluări care va avea loc la începutul anului 2014.

"Evaluarea posturilor suplimentare necesare se face periodic. Acum, la evaluarea care s-a făcut, s-au cerut 1.200 de posturi, s-au aprobat 1.200 de posturi. Urmează ca la anul, în primul trimestru, să se facă o nouă evaluarea a nevoilor şi să vedem de ce posturi este nevoie, astfel încât să fie asigurate şi supuse aprobării guvernului. Nu pot să vă spun acum că vom cere la anul 1.000 sau 2.000 sau 3.000 de posturi. Vom cere în funcţie de datele pe care le primim în primul trimestru, după ce vedem care este nevoia şi care este mişcarea personalului", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a participat sâmbătă, la Alba Iulia, la inaugurarea secţiei UPU – SMURD de la Spitalul Judeţean Alba. Arafat a vizitat şi sediul SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură