MECMA: Procedura de privatizare a societăţii Cupru Min va continua, conform legislaţiei în vigoare

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va continua procedura de privatizare a societăţii Cupru Min, conform legislaţiei în vigoare, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Epoch Times România
17.04.2012

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va continua procedura de privatizare a societăţii Cupru Min, conform legislaţiei în vigoare, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

Reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-au întâlnit marţi cu cei ai companiei Roman Copper, în urma solicitării făcute Guvernului de compania canadiană, săptămâna trecută.

"În spiritul transparenţei şi al deschiderii manifestate pe tot parcursul procesului de privatizare a companiei Cupru Min, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, alături de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, anunţă ca astăzi, 17 februarie a.c., a avut loc o întâlnire la sediul OPSPI între reprezentanţii companiei Roman Copper si cei ai Ministerului şi Oficiului. Întâlnirea a avut loc la solicitarea publică a companiei Roman Copper, făcuta Guvernului în cursul săptămânii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societăţii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de mediu şi continuarea activităţii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Roşia Poieni", se spune în comunicatul MECMA.

Conducerea Roman Copper anunţa, pe 11 aprilie, că a solicitat o întâlnire cu oficiali ai Guvernului, inclusiv cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei, Lucian Bode, pentru a clarifica circumstanţele şi neînţelegerile care au apărut în timpul negocierilor contractului de achiziţionare a Cupru Min, de vineri.

"Roman Copper doreşte să explice premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrului Lucian Bode circumstanţele ultimelor negocieri, mai ales că ministrul Economiei nu a participat direct la negocieri. Roman Copper consideră că o astfel de oportunitate este crucială pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizări din România, din acest an", se menţiona într-un comunicat al Roman Copper.

Anterior, reprezentanţii companiei canadiene Roman Copper afirmau, tot într-un comunicat de presă, că au acceptat toate condiţiile puse de statul român pentru privatizarea Cupru Min, chiar şi pe cele neincluse în caietul de sarcini pentru privatizare, şi îşi exprimau încrederea că privatizarea poate fi încheiată.

"Cele două părţi au convenit în seara zilei de 6 aprilie asupra condiţiilor de privatizare, iar aceste condiţii includeau şi obligaţii contractuale şi financiare neincluse în documentaţia de participare la procesul de privatizare. Având în vedere că ministrul Economiei, Lucian Bode, ar fi declarat că Roman Copper nu a dorit să accepte unele condiţii noi ale Guvernului României, compania canadiană îşi exprimă disponibilitatea de a îndeplini toate condiţiile şi investiţiile impuse de la începutul procesului, astfel încât tranzacţia să fie finalizată", se arăta în comunicatul companiei canadiene.

Linalul negocierilor, ministrul Economiei, Lucian Bode, afirmase că licitaţia pentru vânzarea acţiunilor Cupru Min a fost anulată, deoarece autorităţile române nu au renunţat la clauze în contractul de privatizare cu Roman Copper Corp. Canada.

"Statul nu a vrut să renunţe la trei clauze - publicarea contractului, constituirea unui depozit colateral de 32,27 milioane euro drept garanţii pentru investiţiile de mediu şi plata integrală a sumei la 30 de zile după avizul acordat şi obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, care sunt clauze suspensive în contract", a afirmat Lucian Bode.

Astfel, licitaţia va fi reluată, următorul contract de privatizare urmând să fie negociat în funcţie de aceleaşi clauze, a adăugat acesta.

"Vom relua licitaţia, dar vom avea aceleaşi cerinţe. Toate contractele de privatizare vor fi făcute publice. Această licitaţie nu este un eşec atât timp cât a fost protejat interesul statului", a precizat Bode.

Statul român a negociat cu compania canadiană privatizarea Cupru Min prin OPSPI, al cărui şef, Florin Vlădan, a declarat că maniera de negociere a fost "neprofesionistă".

În 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la preţul de 200,772 milioane euro. Preţul de pornire a fost de 57,363 milioane euro.

Potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la licitaţia cu strigare au participat trei ofertanţi, respectiv OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda şi Roman Copper Corp. Canada.

Strategia de privatizare a societăţii Cupru Min Abrud a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, iar privatizarea a fost cuprinsă ca angajament în Scrisoarea de Intenţie în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, având ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor