Guvernul aşteapă acordul scris al Roman Copper pentru a desecretiza contractul de privatizare a Cupru Min

Dan Suciu (www.gov.ro)
Epoch Times România
11.04.2012

La solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, ANRM a trimis o scrisoare companiei Roman Copper, în data de 4 aprilie, prin care solicită acordul scris pentru a putea face publice prevederile contractului de privatizare a Cupru Min, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului.

“Din punctul de vedere al ANRM şi al Guvernului, în acest moment nu mai sunt elemente care pot fi supuse unui secret de stat. Având însă în vedere anumite constrângeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Roman Copper să ne transmită scris acest acord de desecretizare, pentru că am văzut cu toţii declaraţiile din ultima perioadă”, a explicat Dan Suciu, răspunzând unei întrebări.

Acesta a precizat că ANRM a trimis scrisoarea respectivă în data de 4 aprilie, dar “încă nu avem niciun răspuns scris în legătură cu această solicitare”. “Îl aşteptăm. În momentul în care îl avem, contractual şi anexele vor fi publicate pe site-ul ANRM”, a mai spus reprezentantul Executivului.

Oficialii Roman Copper insistă să se întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei, Lucian Bode, pentru a le explica faptul că au câştigat de fapt Cupru Min, mai ales că ministrul român nu a participat la discuţii, se arată miercuri într-un comunicat al companiei canadiene.

"Încă de luni, 9 aprilie, executivii Roman Copper au cerut să se întâlnească cu conducerea Guvernului, inclusiv cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei, Lucian Bode, pentru a clarifica circumstanţele şi aparentele neînţelegeri care au apărut în urma negocierilor pe tema achiziţiei Cupru Min, care au avut loc vineri, 6 aprilie. Roman Copper crede că este foarte important să aibă oportunitatea de a le explica domnilor Bode şi Ungureanu circumstanţele ultimelor negocieri, mai ales în condiţiile în care domnul Bode nu a participat la discuţii", se arată în comunicatul canadienilor.

Totodată, compania a anunţat numirea în funcţia de preşedinte al operaţiunilor din România a lui Joel Hayes, cu misiunea de a finaiza privatizarea Cupru Min.

El a mai finalizat cu succes alte patru privatizări în România, ca director de investiţii al Romanian-American Enterprise Fund (RAEF).

Michael Williams, cofondator al McLeod-Williams Capital Corp., o companie cu sediul la Vancouver, specializată în exploatări miniere, a fost numit preşedinte al boardului director al Roman Copper.

La rândul său, Stacy Quinney, un expert în investiţii în Europa de Est, a fost numit vicepreşedinte executiv al Roman Copper.

În timp ce canadienii trimit comunicate după comunicate în care insistă că au ajuns la un acord cu partea română, autorităţile autohtone susţin că subiectul a fost încheiat vineri noaptea la ora 24.00, când cei de la Roman Copper nu au acceptat trei condiţii esenţiale.

Reprezentanţii Roman Copper n-au decât să explice cum a refuzat partea română semnarea contractului, pentru că s-a ajuns la emiterea unor comunicate absurde, a declarat marţi, pentru NewsIn, Silviu Mănăstire, consilierul ministrului Economiei, Lucian Bode.

"Nu vrem să mai facem niciun comentariu legat de cazul Cupru Min. Poziţia noastră finală e cea din comunicatul de sâmbătă, că discuţiile s-au finalizat irevocabil", a spus Mănăstire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor