MDRT şi BDCE negociază finanţarea sistemelor de alimentare cu apă şi locuinţelor sociale

Marius Dragoi
18.06.2012

Marcel Boloş şi Iulian Matache, secretari de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), s-au întâlnit luni, la sediul MDRT, cu delegaţia Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), condusă de guvernatorul Rolf Wenzel, informează reprezentanţii ministerului.

Delegaţia BDCE şi-a exprimat interesul de a iniţia negocierile pentru etapa a II-a a proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori", proiect care urmează să fie implementat în perioada 2013 – 2017.

Discuţiile au vizat, pe lângă reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori, posibilitatea finanţării unui program de construcţie de locuinţe sociale, precum şi a reabilitării sistemelor centralizate de încălzire (CET).

Etapa I a proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori" se derulează în perioada 2007 – 2014 prin Compania Naţională de Investiţii şi are o valoare de 160 de milioane de euro.

Iniţial, proiectul includea 59 de localităţi însoţite de localităţile limitrofe mici din aglomerarea respectivă din 10 judeţe ale României: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Mureş, Tulcea şi Vaslui. Din economiile realizate până în 2011, s-a suplimentat lista de subproiecte cu 7 subproiecte din 6 judeţe (Covasna, Braşov, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Suceava) şi a fost extinsă perioada de implementare a proiectului.

Până în prezent, au fost recepţionate 34 de subproiecte, iar alte 15 sunt în fază de execuţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor