Mazăre scăzută cu inimi de pui - o mâncare uşoară şi gustoasă

Mazăre scăzută cu inimi de pui
Mazăre scăzută cu inimi de pui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o mâncare simplă, gustoasă şi spornică. Îmi aduc aminte, copil fiind, cum bunicile şi mamele noastre de multe ori găteau inima, ficatul şi alte organe, special pentru copii. Şi cred că o făceau, nu numai din iubire, o făceau pentru că purtau cu ele înţelepciunea populară transmisă din generaţie în generaţie sau poate pentru că instinctiv doreau să le dăruiască ceva bun.

În zilele noastre se cunoaşte că în medicina tradiţională chineză, veche de mai bine de 4000 de ani, supa cu diferite organe are puteri vindecătoare pentru diferite afecţiuni. Se spune că supa de inimi "hrăneşte inima, promovează circulaţia sângelui, calmează spiritul, ajută la claritatea mentală şi somn şi reduce hipertensiunea".

Ingrediente:

500 g inimi de pui ( şi/sau pipote),
2-3 linguri de ulei,
o conservă mazăre (800 g),
o bucată de praz ( sau două cepe de mărime potrivită),
un ardei,
1/2 linguriţă de paprică,
100 ml de bulion,
o cană de apă,
sare şi piper după gust,
mărar şi pătrunjel verde

Modul de preparare:

Mai întâi se curăţă inimile şi se spală bine cu apă rece. Inimile se pun apoi în puţin ulei, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă puţină apă şi se lasă acoperite la foc mediu cam 30 minute. Când carnea e pătrunsă se dau la o parte.

Prazul şi ardeiul tăiate în rondele se pun în puţin ulei şi se lasă câteva minute, până când prazul se înmoaie bine. Se adaugă paprica şi mazărea din borcan care în prealabil a fost clătita în apă rece.

Se dau câteva clocote, apoi se adaugă inimile fierte, bulionul, şi dacă mai e nevoie puţină apă, atât cât se acopere. Se lasă să fiarbă în continuare cam 10 minute.

Se potriveşte de sare şi piper, iar la sfârşit se presară verdeaţa tocată.

Prazul sau ceapa aproape că se topesc şi formează un sos destul de consistent care îngroaşă mâncarea. Dacă doriţi, puteţi să dregeţi mâncarea cu o lingură de faină amestecată cu apă, până când aceasta devine ca o pastă de consistenţa unei smântâni uşoare. Se poate adăuga cu 2-3 minute înainte de-a lua mâncarea de pe foc.

Se ia de pe foc şi se lasă deoparte câteva minute ca să se îmbine aromele, apoi se serveşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură