Marine Le Pen se retrage temporar de la conducerea Frontului Naţional

Marine Le Pen a anunţat luni că se retrage temporar de la conducerea Frontului Naţional francez, la mai puţin de 24 de ore după ce a ajuns în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale din Franţa.
Marine Le Pen, lidera fostului Front Naţional francez (actualmente Partidul Raliul Naţional)
Marine Le Pen, lidera fostului Front Naţional francez (actualmente Partidul Raliul Naţional) (Captură Foto)

Anunţul şocant a fost făcut la o zi după ce candidatul de centru Emmanuel Macron a câştigat prima rundă a alegerilor prezidenţiale franceze, iar Marine Le Pen a terminat pe locul doi.

Le Pen a declarat: “Cred că ne apropiem de un moment decisiv. Întotdeauna am crezut că preşedintele ar trebui să fie preşedintele tuturor cetăţenilor francezi şi să reflecte publicul francez în ansamblu.

“Cred că ar trebui să acţionăm în conformitate cu ceea ce spunem şi, din acest motiv, mă voi retrage de la conducerea Frontului Naţional.

“Prin urmare, începând cu această noapte, nu mai sunt preşedinta Frontului Naţional, sunt o candidată în alegerile prezidenţiale.

Mişcarea Marinei Le Pen pare să fie o modalitate de a atrage mai mulţi alegători care să o voteze în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale, ce va avea loc în 7 mai. S-a sugerat că Le Pen ar putea publica o altă declaraţie publică mai orientată spre centru dreapta.

O sursă din interiorul taberei lui Le Pen a declarat: “Nu este nimic îngrijorător, [demisia a avut loc] doar pentru a se concentra pe campania ei prezidenţială.

“Este mai bine ca oamenii să nu o perceapă ca lideră a Frontului Naţional, deoarece are nevoie de conservatorii lui Fillon şi euroscepticii lui Melenchon ca să îl învingă pe Macron”.

Sursa a mai declarat pentru Express.co.uk că Florian Phillippot ar putea prelua conducerea campaniei, în timp ce Le Pen se focusează pe o declaraţie publică în vedea "unificării Franţei".

Decizia Marinei Le Pen de a renunţa la conducerea Frontului Naţional are loc, de asemenea, în condiţiile în care preşedintele francez Francois Hollande şi-a exprimat suportul pentru Macron în această campanie prezidenţială.

Le Pen a publicat luni un material video pe website-ul Frontului Naţional, mulţumindu-le susţinătorilor săi pentru că au ajutat-o să câştige locul doi în prima rundă a alegerilor prezidenţiale.

Într-un interviu acordat luni postului de televiziune France 2, Le Pen a declarat: “Nu am nicio dezamăgire, am doar speranţe. Putem câştiga şi vom câştiga”.

Macron a obţinut 23,74% dintre voturi în prima rundă a alegerilor prezidenţiale, în timp ce Marine Le Pen a obţinut 21,53% dintre voturi, potrivit datelor finale publicate de Ministerul francez de Interne.

Într-un discurs după victorie, Macron a precizat: “Sper ca în două săptămâni să devin preşedintele vostru. Doresc să devin preşedintele tuturor cetăţenilor Franţei – preşedintele patrioţilor în faţa ameninţării venite din partea naţionaliştilor."

Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon au fost eliminaţi din cursa prezidenţială, obţinând 19,9% şi, respectiv, 19,6% dintre voturi.

Hollande a avertizat în privinţa consecinţelor periculoase în cazul în care Le Pen va câştiga alegerile.

Pentru a încerca să atragă alegători din ambele tabere ale campaniei politice, Le Pen a înlăturat deja numele partidului de pe afişele de campanie.

Pentru unii cetăţeni ai Franţei, Frontul Naţional are conotaţii rasiste şi antisemite.