Mattis în Hanoi. Avertizează în privinţa “intensificării militarizării” Mării Chinei de Sud de către Beijing

Submarin al Marinei chineze pleacă din portul Qingdao, provincia Shandong, China, 22 aprilie 2009 (Getty Images)
Andrei Popescu
18.10.2018

Beijingul a intensificat militarizarea Mării Chinei de Sud în pofida promisiunii făcute de preşedintele chinez, Xi Jinping, că va limita activităţile în apele disputate, potrivit secretarului american al Apărării, James Mattis.

Mattis a călătorit în Vietnam pentru discuţii care urmăresc consolidarea legăturilor militare dintre Washington şi Hanoi, care are propriile revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.

El a mai precizat că diverşi oficiali din SUA sunt “foarte îngrijoraţi” cu privire la “comportamentul prădalnic” al Chinei şi au acuzat Beijing-ul că împovărează în mod deliberat unele ţări mai mici cu datorii pentru a plăti pentru proiecte de infrastructură susţinute de chinezi.

Mattis a afirmat: “Rămânem foarte îngrijoraţi cu privire la continua militarizare a insulelor din Marea Chinei de Sud.

“Ne uităm la comportamentul economic al Chinei – pe care îl considerăm a fi aproape prădalnic, şi în unele cazuri cu siguranţă prădalnic – care încurajează ţări mai mici să aducă datorii masive despre care analizele fiscale susţin că vor fi, în cel mai bun caz, greu de rambursat”.

Mattis a insistat că SUA încă doreşte o relaţie cu China bazată pe corectitudine, reciprocitate şi “respect pentru regulile internaţionale şi pentru suveranitatea tuturor naţiunilor, indiferent dacă acestea sunt mari sau mici”.

El a recunoscut că SUA şi China au uneori neînţelegeri în calitate de puteri majore în Pacific, dar a precizat că ele au găsit modalităţi de a-şi gestiona relaţia.

Luna trecută, o navă de luptă chineză şi distrugătorul american USS Decatur au fost implicate într-un incident destul de periculos în apropierea disputatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud, forţându-l pe Mattis să anuleze o călătorie planificată la Beijing.

În timpul acelui incident, nava americană, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, a fost interceptată de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.

Ambasadorul chinez în SUA, Cui Tiankai, i-a învinuit pe americani pentru incident şi a acuzat echipajul de pe USS Decatur că a navigat prea aproape de apele teritoriale chineze.

De asemenea, Tiankai a respins acuzaţiile că Beijingul este de vină pentru alimentarea tensiunilor din regiune, afirmând că navele de luptă chineze “nu navighează spre coasta Californiei sau spre Golful Mexicului”.

Mattis a răspuns indicând că, în cazul în care nave chineze ar naviga spre Golful Mexicului, ele s-ar afla în apele internaţionale.

El a declarat: “Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai aglomerate linii internaţionale de comunicare maritimă”.

Vizita lui Mattis în oraşul Ho Şi Min reprezintă cea de-a doua sa călătorie în Vietnam în acest an, precedenta vizită având loc în capitala vietnameză Hanoi în luna ianuarie. De asemenea, Mattis va participa la întâlnirea din Singapore a miniştrilor apărării din statele ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est). Întâlnirea ASEAN va începe joi şi se va încheia sâmbătă.

Mattis a afirmat că SUA consideră că ASEAN are un rol “central pentru interesele de securitate şi menţinerea păcii în Pacific”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor