Mattis în Hanoi. Avertizează în privinţa “intensificării militarizării” Mării Chinei de Sud de către Beijing
alte articole
Beijingul a intensificat militarizarea Mării Chinei de Sud în pofida promisiunii făcute de preşedintele chinez, Xi Jinping, că va limita activităţile în apele disputate, potrivit secretarului american al Apărării, James Mattis.
Mattis a călătorit în Vietnam pentru discuţii care urmăresc consolidarea legăturilor militare dintre Washington şi Hanoi, care are propriile revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.
El a mai precizat că diverşi oficiali din SUA sunt “foarte îngrijoraţi” cu privire la “comportamentul prădalnic” al Chinei şi au acuzat Beijing-ul că împovărează în mod deliberat unele ţări mai mici cu datorii pentru a plăti pentru proiecte de infrastructură susţinute de chinezi.
Mattis a afirmat: “Rămânem foarte îngrijoraţi cu privire la continua militarizare a insulelor din Marea Chinei de Sud.
“Ne uităm la comportamentul economic al Chinei – pe care îl considerăm a fi aproape prădalnic, şi în unele cazuri cu siguranţă prădalnic – care încurajează ţări mai mici să aducă datorii masive despre care analizele fiscale susţin că vor fi, în cel mai bun caz, greu de rambursat”.
Mattis a insistat că SUA încă doreşte o relaţie cu China bazată pe corectitudine, reciprocitate şi “respect pentru regulile internaţionale şi pentru suveranitatea tuturor naţiunilor, indiferent dacă acestea sunt mari sau mici”.
El a recunoscut că SUA şi China au uneori neînţelegeri în calitate de puteri majore în Pacific, dar a precizat că ele au găsit modalităţi de a-şi gestiona relaţia.
Luna trecută, o navă de luptă chineză şi distrugătorul american USS Decatur au fost implicate într-un incident destul de periculos în apropierea disputatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud, forţându-l pe Mattis să anuleze o călătorie planificată la Beijing.
În timpul acelui incident, nava americană, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, a fost interceptată de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.
Ambasadorul chinez în SUA, Cui Tiankai, i-a învinuit pe americani pentru incident şi a acuzat echipajul de pe USS Decatur că a navigat prea aproape de apele teritoriale chineze.
De asemenea, Tiankai a respins acuzaţiile că Beijingul este de vină pentru alimentarea tensiunilor din regiune, afirmând că navele de luptă chineze “nu navighează spre coasta Californiei sau spre Golful Mexicului”.
Mattis a răspuns indicând că, în cazul în care nave chineze ar naviga spre Golful Mexicului, ele s-ar afla în apele internaţionale.
El a declarat: “Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai aglomerate linii internaţionale de comunicare maritimă”.
Vizita lui Mattis în oraşul Ho Şi Min reprezintă cea de-a doua sa călătorie în Vietnam în acest an, precedenta vizită având loc în capitala vietnameză Hanoi în luna ianuarie. De asemenea, Mattis va participa la întâlnirea din Singapore a miniştrilor apărării din statele ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est). Întâlnirea ASEAN va începe joi şi se va încheia sâmbătă.
Mattis a afirmat că SUA consideră că ASEAN are un rol “central pentru interesele de securitate şi menţinerea păcii în Pacific”.