Matematică vs transparenţă. Alexandr Slusari: Autorităţile de la Chişinău raportează incorect cazurile de infectare cu virusul Wuhan
alte articole
Vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari constată că, potrivit Ministerului Sănătăţii (MSMPS), numărul cazurilor de îmbolnăviri cu virusul Wuhan a fost două zile în descreştere şi că oficial R. Moldova „merge bine”, cetăţenii nefiind înştiinţaţi că bolnavii care se tratează acasă sunt diagnosticaţi fără teste de laborator, doar după o discuţie telefonică cu medicul de familie. „Guvernarea a picat încă un test de transparenţă.”
„Ieri am auzit că din cele peste 200 de teste am avut 50 de cazuri confirmate. Dimineaţa au fost reconfirmate cumulativ 1712 persoane contaminate. În câteva ore apar plus 135 la cei 50. De unde?
Cineva ne poate explica care este formula statistică pentru calcularea cazurilor de infectare în Republica Moldova ? Avem un know how la numărat şi la diagnosticarea celor molipsiţi şi vrem să ne evidenţiem de alte ţări din lume?”, scrie deputatul Platformei DA pe pagina sa de Facebook.
„Medicul de familie discută la telefon cu pacientul despre tuse, febră, durere în gât, cefalee şi alte simptome, iar apariţia unor semne permite medicului de familie să stabilească diagnoza la domiciliu şi fără testare”, a declarat marţi dimineaţa, şefa Direcţiei politici în domeniul asistenţei medicale primare, urgente şi comunitare de la MSMPS, Tatiana Zatîc.
Alexandr Slusari a subliniat că şi până acum a fost multă neîncredere faţă de cifrele reale de contaminare cu virusul comunist raportate la statistica oficială. „Dar de azi îmi este greu de imaginat cum guvernarea va dialoga cu societatea privind problemele pandemiei.”
Fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, Ala Nemerenco, menţionează că potrivit Ministerului Sănătăţii începând cu 14 aprilie, cifra totală a persoanelor confirmate cu virusul Wuhan va conţine şi numărul persoanelor care se tratează la domiciliu şi, ca rezultat, în total în prezent, sunt 1712 cazuri confirmate, 135 persoane care se tratează la domiciliu cu forme uşoare ale bolii. Total: 1847.
„Întrebare: cele 135 persoane incluse în tratament la domiciliu le-aţi confirmat în laborator în astă noapte toţi? Şi imediat toţi medicii de familie au purces la tratarea acestor 135 la aceeaşi oră, azi dimineaţă? Desigur că nu.
De ce aceşti 135 nu au făcut parte din statisticile zilelor trecute? Deci, reiese că erau mai multe rezultate pozitive care le strângeaţi în alt coş? Ce matematici faceţi acolo? Joc de cărţi, da nu raportări pe COVID”, a conchis Ala Nemerenco atenţionând că nu poate fi raportat nici un caz de infectare cu coronavirus dacă nu este confirmat în laborator.