Medicii de la urgenţă nu au fost testaţi, dar aleg să tacă pentru a nu fi persecutaţi de conducerea spitalului. Alaiba: Vorbiţi, dragi medici
alte articole
„Cadrele medicale nu vorbesc pentru că se tem să fie persecutate la serviciu sau ştiu că pur şi simplu se va arunca cu pietre în ei”, a declarat pentru Europa Liberă, un doctor de pe ambulanţă din cadrul Centrului de asistenţă medicală urgentă, sub protecţia anonimatului.
Potrivit acestuia, medicii de la urgenţă nu au fost testaţi până acum intenţionat, deoarece există riscul că nu va avea cine lucra. „Nicio persoană din conducere nu a venit la noi şi nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicaţii prin telefon şi chiar să ne ia la rost”, a declarat medicul.
Un al doilea medic de pe ambulanţă, solicitat de Europa Liberă, a confirmat şi el informaţia. Nu s-au făcut testări nici măcar după ce a murit de coronavirus colega lor Ecaterina Litvinschi, medic pe ambulanţă care a lucrat mai multe zile făcând echipaj cu alţi lucrători medicali.
„Noi medicii nu am fost testaţi la Covid-19. Şefii promit că în curând vom fi, dar încă nu se ştie concret când!”, a menţionat cel de-al doilea medic.
În acest context, menţionăm că sâmbătă, un lucrător medical de pe ambulanţă, Eugeniu Cebotari, a postat un mesaj video pe contul său de Facebook în care a arătat echipamentul cu care merg medicii la solicitări.
Potrivit tânărului, echipamentul constă în măşti de bumbac într-un singur strat care nu oferă protecţie în caz de contact cu un bolnav infectat cu virusul Wuhan, mănuşi din cele mai simple, ochelari de unică folosinţă care însă nu se aruncă, ci se duc la dezinfectat, iar costumele speciale de protecţie se aruncă nu în pungi speciale, ci în pungi obişnuite de gunoi.
„Doamna ministră, înainte să afirmaţi că suntem singuri responsabili de faptul că ne infectăm, asiguraţi-vă dacă cadrele medicale au echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, a declarat Cebotari în înregistrarea video.
La câteva minute, tânărul medic şi-a şters postarea după ce a fost rugat foarte insistent, notează sursa citată. Într-o altă postare ulterioară, Eugeniu Cebotari spune că după ce presa şi internauţii au distribuit masiv informaţia cu privire la dotarea insuficientă a medicilor de pe ambulanţă, sâmbătă seara au fost aduse „măşti de calitate decentă”.
Mai mult decât atât, într-un interviu pentru PRO-TV Chişinău, tânărul a specificat că până şi mama sa a primit telefon şi i s-a spus că fiul va fi concediat cu dosar penal dacă nu sterge postarea.
„E vorba de postarea în care a aratat 'măştile' din bumbac pentru lenjerie şi materiale sintetice cu care au fost 'dotate' echipajele de la urgenţă. Între timp, Dodon şi Chicu se aştern pe jos în briefinguri cu mutre importante povestind cât de tare le mulţumesc medicilor pentru eroism”, se arată într-un mesaj al expertului în politici publice Ştefan Gligor.
La rândul său, şi deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris într-o postase pe pagina sa de socializare: „e clar că asta funcţionează. Vorbiţi, dragi medici. Public şi asumat. Cei care iau decizii altfel nu înţeleg. Dacă eu îi ştiu cât de cât cum funcţionează, acum sunteţi rugaţi prin colective să tăceţi, că uite totul va fi bine. Aţi mai auzit asta. 30 de ani la rând aţi auzit”.