Matei Dobrovie: UE trebuie să combată nu doar propaganda rusă în RM, dar şi ştirile false
alte articole
Cu puţin timp înainte ca Uniunea Europeană să anunţe alocarea, în premieră, a circa 5 milioane de euro din bugetul anual pe anul 2018, pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false, bani de care va beneficia şi Republica Moldova, presa de la Chişinău, controlată politic în proporţie de 80 la sută, anunţa că Uniunea Europeană ar fi debursat prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 milioane euro fără anumite condiţionalităţi
„Paradoxurile R. Moldova. Uniunea Europeană a alocat, în premieră, în bugetul anual pentru 2018, o sumă de 4,9 milioane de euro care va fi folosită pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false. Unul dintre destinatarii asistenţei este Republica Moldova.
Ironie totală. Cu doar puţin timp înainte puterea de la Chişinău producea o dezinformare de toată frumuseţea legată tocmai de asistenţa financiară europeană, ce ar urma să fie vărsată fără condiţionalităţi politice şi tehnice”, a scris pe pagina sa de socializare, deputatul USR, Matei Dobrovie.
După multiplele ştiri false privind finanţarea europeană care părea că ajunge deja în Moldova, Comisarul pentru Politică Europeană de Vecinătate, Johannes Hahn, a anunţat semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova, document care prevede îndeplinirea a 28 condiţionalităţi în schimbul oferirii de asistenţă financiară din partea UE. Astfel că banii urmează a fi transmişi la Chişinău doar după ce Comisia Europeană şi Serviciul de Acţiune Externă al UE vor evalua modul în care Guvernul R. Moldova a îndeplinit angajamentele legate de ”respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE”.
„Presa controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi PD a anunţat că simpla semnare a Memorandumului înseamnă acordarea unei primei tranşe din asistenţa financiară oferită de UE. Ştirea s-a ”rostogolit” rapid şi în câteva publicaţii independente de la Chişinău, a fost preluată inclusiv de ziare finanţate de la Bucureşti, a devenit virală pe reţelele de socializare, şi nu a lipsit nici de pe site-ul oficial al guvernului R. Moldova. Declaraţiile oficialilor UE şi documentele emise la Bruxelles au devenit ţinta manipulării trusturilor de presă”, a adăugat Dobrovie.
Acesta consideră că modul de distribuire a acestei informaţii false are la bază practici de dezinformare specifice propagandei ruseşti, ţinând să amintească despre un scenariu asemănător folosit de Ministerul rus al Apărării care a publicat un video despre modul în care armata SUA i-ar fi ajutat pe teroriştii din ISIS să se salveze din oraşe siriene aflate sub asediu. Mai mult decât atât, deputatul român a precizat că „fake news-ul” a fost demontat de specialiştii din Occident, iar Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că informaţia şi video-urile difuzate nu aveau legătură cu evenimentele din Siria, continuând totuşi să difuzeze acele informaţiilor false.
„Acelaşi lucru l-a făcut şi guvernul de la Chişinău încercând să sugereze că totul a fost doar o confuzie făcută de presă. Oficialii moldoveni şi presa controlată de Plahotniuc nu au rectificat în niciun fel informaţiile difuzate. În concluzie, UE trebuie să combată nu doar propaganda rusească în R. Moldova, dar şi dezinformarea, plus ştirile false propagate de oligarhii locali în Republica Moldova. Altfel banii vor fi risipiţi sau mai rău alocaţi tocmai celor care produc fake news”, a conchis Matei Dobrovie.