Maşinile de colectare a gunoaielor dispar din Suedia înlocuite de un sistem cu aer comprimat
alte articole
Stockholm şi alte oraşe mari precum Londra, New York, Barcelona şi Paris, folosesc deja un sistem suedez de tuburi cu aer comprimat care aspiră direct gunoaiele menajere diferenţiate din case sau de pe străzi, până la centrul de colectare. În câteva luni, primul experiment va ajunge în Italia, în Lombardia. Avantajul este eliminarea mirosului şi reducerea numărului de maşini de colectare a gunoiului în trafic, informează marţi publicaţia L'Espresso.
Atunci când micile acţiuni de zi cu zi sunt optimizate de un proiect major, rezultatul devine uimitor, de exemplu în ceea ce priveşte colectarea gunoaielor, notează publicaţia menţionată. În Italia există mai multe municipalităţi în care nivelurile de colectare diferenţiată sunt foarte mari, rivalizând chiar cu capitala Suediei, Stockholm. Numai că în capitala suedeză, în plus faţă de diferenţierea meticuloasă a diferitelor deşeuri menajere, s-a făcut ceva mai mult.
Este vorba de o tehnologie brevetată de compania locală Envac pentru colectarea diferenţiată a deşeurilor solide urbane. Sistemul se bazează pe utilizarea aerului comprimat. Cu ajutorul acestuia se aspiră gunoaiele din tomberoane, conducându-le printr-un sistem de serpentine metalice şi transportându-le cu viteza de 70 de kilometri pe oră până la un centru de colectare. În acest fel se elimină două probleme: mirosul urât şi maşinile de colectare de pe străzi care, în Suedia, unde sistemul a fost inaugurat în urmă cu 50 de ani, s-au redus cu 90%.
Desigur, pentru a crea aer comprimat este nevoie de energie, dar oricum aceasta este mai puţin poluantă decât cea necesară pentru deplasarea maşinilor. Metoda suedeză a fost preluată şi de alte oraşe mari precum Londra, New York, Barcelona şi Paris, unde instalaţia a fost amplasată în trei suburbii.
Şi Italia a ales colectarea subterană a gunoaielor. În aceste zile, în cartierul din Milano Varese-Porta Nuova, unde se construiesc trei blocuri-turn pentru 400 de familii, muncitorii lucrează deja la instalarea sistemului suedez.
Sistemul va intra în funcţiune în aprilie 2013. 'Suntem în negocieri pentru a aduce această tehnologie şi la Roma, Veneţia şi Torino', explică directorul general al Envac Italia, Massimiliano Mutti.
Care este costul acestei tehnologii revoluţionare? 'În medie, pentru sistemul nostru, proprietarul unui apartament cheltuieşte 1.200 de euro, dar în ceea ce priveşte gestionarea colectării, sistemul permite Primăriei să facă economii de 30-40% comparativ cu companiile tradiţionale care se bazează pe maşinile de colectare', a precizat Mutti.