Statele comunitare, acuzate că finanţează în ţări emergente proiecte de administrare a deşeurilor care ar fi ilegale în UE

Statele comunitare sunt acuzate de 'standarde duble' în politica privind clima, prin finanţarea în ţări în curs de dezvoltare a unor proiecte municipale de administrare a deşeurilor care ar fi ilegale în Uniunea Europeană, scrie theparliament.com.
(photos.com)
Epoch Times România
30.05.2012

Statele comunitare sunt acuzate de 'standarde duble' în politica privind clima, prin finanţarea în ţări în curs de dezvoltare a unor proiecte municipale de administrare a deşeurilor care ar fi ilegale în Uniunea Europeană, scrie theparliament.com.

Concluzia rezultă din investigarea a 300 de proiecte din 50 de ţări, realizată de Alianţa globală pentru alternative la incineratoare (GAIA).

Conform analizelor prezentate marţi în Parlamentul European, proiectele, care vizează incineratoare sau gropi de gunoi, ar încălca o serie de reglementări cheie din UE în ceeea ce priveşte eliminarea deşeurilor.

GAIA precizează că studii independente au arătat că aceste scheme măresc de fapt emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea toxică, subminând în acelaşi timp stimulentele pentru reciclare şi pentru transformarea deşeurilor în fertilizator.

'Totuşi, (proiectele) primesc credite de carbon prin intermediul mecanismului de dezvoltare curată (CDM - clean development mechanism), care sunt vândute apoi corporaţiilor europene care aleg să nu-şi reducă propriile emisii', afirmă GAIA.

Raportul vine într-un moment cheie pentru politica de mediu a UE, care este discutată în cadrul pregătirilor pentru propunerea privind al şaptelea program de acţiune pentru mediu din noiembrie.

GAIA precizează că 'standardele duble' ale UE privind politica legată de deşeuri 'ameninţă de asemenea să pună UE într-o poliţie stânjenitoare' în perspectiva conferinţei ONU Rio+20 privind dezvoltarea sustenabilă, care va avea loc în iunie.

Conform raportului, proiectele dăunătoare de administrare a deşeurilor din ţări în curs de dezvoltare, sprijinite de creditele de carbon ale UE, includ incineratoare fără controale adecvate asupra poluării şi incineratoare care mai degrabă 'maximizează decât să minimizeze' arderea produselor reciclabile.

Alte proiecte ofensatoare, susţine studiul, includ gropi de gunoi care cresc 'deliberat' emisiile de gaze cu efect de seră pentru a primi credite pentru eliminarea acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor