Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român: PER va face administraţie, nu politică (interviu)
alte articole
Preşedintele Partidului Ecologist Român, Dănuţ Pop, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că priorităţile PER pentru Bucureşti sunt crearea "perdelei verzi" în jurul Capitalei, instituirea unei benzi dedicate transportului public din oraş pentru a creşte viteza de deplasare, precum şi rezolvarea problemei parcărilor.
În ceea ce priveşte sectoarele, obiectivele PER se referă la transformarea "fiecărui petec de pământ viabil într-un spaţiu verde", precum şi implicarea comunităţii în activităţi de interes comun - Marea Debarasare, acţiuni în parcuri etc.
AGERPRES: Care sunt atu-urile candidaţilor formaţiunii dvs care intră în cursă la locale?
Dănuţ Pop: După cum ştiţi deja, mesajul celor şase candidaţi PER la primăriile de sector este "Administraţie! Nu politică!". Un aspect important de menţionat: candidaţii PER nu au fost implicaţi politic până în momentul de faţă. Expertiza acestora este în management şi administraţie. Sunt oameni tineri, o generaţie nouă, pentru care implicarea în viaţa şi problemele comunităţii este primordială şi vine ca o evoluţie firească în plan profesional. De altfel, candidaţii noştri sunt persoane active social, unii dintre ei fiind membri în ONG-uri.
AGERPRES: Ce scor mizaţi să obţină candidaţii formaţiunii dvs la alegerile locale din iunie?
Dănuţ Pop: Sperăm că, la alegerile din iunie, PER va obţine poziţii de consilier la Consiliul General, precum şi poziţii de consilieri pentru primăriile de sector.
AGERPRES: Dacă veţi avea reprezentanţi în CGMB aveţi în vedere alianţe?
Dănuţ Pop: Partidul nu are alianţe pentru alegerile din Bucureşti. PER va face administraţie, nu politică. Astfel că orice alianţă va avea un singur criteriu pentru orice posibile alianţe viitoare: acestea vor fi făcute numai pe proiecte concrete, propuse de PER, în condiţiile în care asigură succesul proiectului.
AGERPRES: În cazul în care candidaţii dvs ar câştiga, care sunt primele trei priorităţi ale lor?
Dănuţ Pop: PER are ca obiective prioritare pentru Bucureşti următoarele: transportul public să beneficieze de o bandă de transport dedicată, care să permită creşterea vitezei medii de deplasare şi în acelaşi timp creşterea capacităţii, fără a presupune o investiţie în noi mijloace de transport în comun. Al doilea obiectiv PER pentru Bucureşti este crearea "perdelei verzi" în jurul Capitalei. Circa 600 de hectare de la periferia Capitalei vor fi împădurite în cadrul acestui proiect. A treia prioritate la nivel de Capitală este rezolvarea problemelor de parcare. Acest proiect este realizabil prin construirea de parcări subterane în zona centrală şi parcări supraterane etajate în cartiere.
Priorităţile PER pentru sectoarele Bucureştiului sunt transformarea fiecărui petec de pământ viabil într-un spaţiu verde, accesul auto de aprovizionare doar noaptea şi strângerea gunoiului tot noaptea, precum şi implicarea comunităţii în activităţi de interes comun - Marea Debarasare, acţiuni în parcuri etc.
AGERPRES: Vă gândiţi la oportunitatea unei reorganizări administrative a Bucureştiului având în vedere şi demersurile care au fost făcute în 2011 de organizare a unui referendum pentru Capitală?
Dănuţ Pop: PER analizează şi doreşte să identifice cea mai bună soluţie de dezvoltare durabilă a Bucureştiului şi a zonei limitrofe, în aşa fel încât să creeze premisele unei dezvoltări sustenabile a Capitalei ca şi metropolă europeană. În acest moment, există suprapuneri între Primăria Generală şi cele de sector, de aceea considerăm că pentru măsuri coerente şi concrete trebuie clar delimitate responsabilităţile.
AGERPRES: Aveţi în vedere realizarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene şi în ce domenii?
Dănuţ Pop: Fondurile europene sunt vitale pentru o dezvoltare durabilă, iar cel mai important proiect care trebuie reluat şi revitalizat este acela privind implementarea unui Management Integrat al Deşeurilor. Întârzierile au făcut ca acest proiect, în valoare de 350 milioane de euro, să nu mai poată fi implementat acum (ceea ce afectează în mod vizibil curăţenia oraşului). Va putea fi pus din nou în aplicare cu ajutorul bugetului următor, pe care îl vom primi de la Uniunea Europeană în 2014 - 2020.