Cea mai mare groapă de gunoi din America Latină a fost închisă la Rio de Janeiro

Duminică, autorităţile braziliene au închis o groapă de gunoi din Rio de Janeiro, fiind considerată cea mai mare din America de Sud.
Un "catador"caută prin gunoaiele celui mai mare depozit de deşeuri din America de Sud, Jardim Gramacho, Rio de Janeiro pe 15 mai (Christophe Simon / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
05.06.2012

Duminică, autorităţile braziliene au închis o groapă de gunoi din Rio de Janeiro, fiind considerată cea mai mare din America de Sud.

Jardim Gramacho, care a funcţionat timp de 34 de ani, acoperă o suprafaţă de 1,3 milioane de metri pătraţi şi conţine aproximativ 60 de milioane de tone de gunoi. Locul manevra 70 la sută din gunoiul din Rio şi oferea de lucru pentru peste 1.700 de căutători prin gunoaie – catadores – care trăiau din colectarea materialelor reciclabile. Rio generează aproximativ 8400 de tone de deşeuri solide în fiecare zi.

"Vom pune capăt unei infracţiuni de mediu, care a poluat Rio de Janeiro peste 30 de ani", a declarat primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, potrivit agenţiei de ştiri în limbă spaniolă EFE.

Planuri pentru închiderea groapei de gunoi au existat de ceva timp, din moment ce ea este o ameninţare de mediu pentru Golful Guanabara din apropiere. Duminică, Paes a blocat intrarea la groapa de gunoi cu un lacăt, în cadrul unei ceremonii, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rio să găzduiască Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, Rio 20, în perioada 20-22 iunie.

"Pentru a o înlocui, vom construi cel mai modern centru de tratare a deşeurilor solide din America Latină", a spus Paes. El a vorbit despre o instalaţie care operează deja de mai multe luni la Seropedica, la 47 km de oraş, potrivit EFE.

"Vom folosi modelul Rio de Janeiro pentru a închide toate gropile de gunoi din ţară. Această ceremonie marchează un avans major pentru sectorul de mediu şi pentru ţară", a declarat Ministrul brazilian al Mediului, Izabella Teixeira, potrivit EFE.

În 2009, Jardim Gramacho şi ai săi catadores au fost obiectul unui documentar nominalizat la Academy Award, Wasteland. Filmul era despre catadores, munca lor şi realitatea dură a vieţii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor