Preşedintele executiv al EximBank audiat la DNA

Şeful EximBank, Traian Halalai, a fost audiat joi de procurorii anticorupţie.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.11.2015

Preşedintele executiv al băncii de stat EximBank, Traian Halalai, a fost audiat joi la DNA, relatează Hotnews. Unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri din sistem, Halalai conduce EximBank din noiembrie 2012, când a fost instalat de către premierul Victor Ponta.

Contactaţi de hotnews.ro, oficiali ai BNR au precizat că "dacă riscul reputaţional se materializează, vom lua măsuri care pot merge până la ridicarea mandatului."

Joi la prânz, EximBank a trimis un comunicat de presă în care face precizarea că Traian Halalai "a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim România, al cărei acţionar majoritar este EximBank. În aceste condiţii, orice alte informaţii publicate pe aceste subiect sunt pur speculative, neconforme cu realitatea şi au tentă de dezinformare publică", precizează banca în comunicat.

Potrivit Hotnews, Halalai şi-a început cariera din sistemul bancar în 1995, când a început să lucreze ca dealer în cadrul fostei bănci de stat Bancorex, pentru ca ulterior să fie recrutat de ING Bank, bancă în cadrul căreia a ajuns până la funcţia de de director financiar. În intervalul 2006-2012 a lucrat la Banca Românească, pe poziţia de CFO şi director general adjunct.

În prezent, Halalai conduce EximBank, salariul său de preşedinte ridicându-se la peste 32.000 de euro. Pe lângă salariul de la Exim, Halalai a mai câştigat alţi 6.000 de euro lunar din activitatea de Comitetul Interministerial de Finanţare, Garantare şi Asigurare şi de la firma de asigurări CARE România SA.

În declaraţia sa de avere apar împrumuturi luate de la doi foşti directori din Banca Românească, împrumuturile acordate cu dobândă zero. Despre problemele lui Halalai a scris ziarul "National" încă de acum un an, sugerând că şeful EximBank ar fi folosit banii împrumutaţi de la cei doi directori greci ai Băncii Româneşti pentru a-şi "cumpăra" postul de preşedinte de bancă, scrie Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor