Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, reţinut de DNA

Chestorul Adrian Bărăscu, şeful ONPM, şi mai mulţi subordonaţi ai acestuia, au fost reţinuţi luni de DNA, acuzaţi că au deturnat sute de mii de lei din banii destinaţi martorilor protejaţi.
Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, şi mai mulţi ofiţeri din cadrul aceluiaşi serviciu, au fost reţinuţi luni de procurorii DNA.

Adrian Bărăscu e acuzat că ar fi deturnat sute de mii de lei din banii Oficiului şi ar fi încercat să îşi ascundă faptele folosind acte false şi intimidând subalternii.

Adus la DNA, Bărăscu s-a declarat surprins de ce i se întâmplă şi a negat că ar fi cheltuit banii martorilor protejaţi, relatează digi24.ro.

Procurorii Anticorupţie susţin însă că şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor ar fi comis nu mai puţin de opt infracţiuni, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi abuz în serviciu, în formă continuată.

Bărăscu este acuzat că împreună cu Popa Felicia-Violeta, Liţă Andreea-Violeta şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi alţii, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.

De asemenea, membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante.

Astfel, în perioada 2014 – octombrie 2015, Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de ordonator terţiar de credite la O.N.P.M., împreună cu alţi doi membri ai grupului, au folosit documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.

Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor

Bărăscu mai este acuzat că, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului, printre care şi Popa Felicia-Violeta şi Liţă Andreea-Violeta, a schimbat destinaţia sumei de 264.796,8 lei, alocate protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25.09.2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei.

Mai mult, în august 2015, şeful O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Alături de Bărăscu, au mai fost reţinute Liţă Andreea-Violeta, psiholog în cadrul O.N.P.M., Popa Felicia-Violeta, Puşcaş Dan-Cristian Nanu Ion Octavian, Lehăduş Aurel, Gomăjeală Marcel-Daniel, toţi comisari şefi în cadrul O.N.P.M.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu datele de 16 respectiv 17 octombrie 2015, faţă de Croitoriu Viorel-Marcel, comisar şef în cadrul O.N.P.M. şi Pintilescu Cristian, director adjunct în cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor.