Martin Schulz îl contrazice pe Băsescu: „Cred că s-a înşelat, poate că unul dintre consilierii săi i-a dat documentele greşite”

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
28.04.2014

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe care Traian Băsescu nu-l considera chiar un mare susţinător al integrării Moldovei în UE, a declarat duminică seară, la Antena 3, că şeful statului român se înşală, precizând că a apărat întotdeauna România şi drumul european al Republicii Moldovei.

Schulz a precizat că are o responsabilitate la nivel instituţional, că el respectă instituţia preşedintelui României şi că nu va "răspunde la acelaşi nivel" cu Traian Băsescu, menţionând însă că preşedintele român se înşeală în aprecierile la adresa sa. "Cred că s-a înşelat, poate că unul dintre consilierii săi i-a dat documentele greşite", a spus Schulz.

Schulz a făcut acelaşi tip de declaraţii şi sâmbătă după lansarea eurocandidaţilor PSD-UNPR-PC ce a avut loc la Romexpo, afirmând că a fost surprins de observaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, menţionând că şeful statului nu i-a citit cu atenţie declaraţiile şi că îl va întreba personal la ce anume s-a referit, conform Mediafax.

Reamintim că Traian Băsescu a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, că este foarte important ca alegerile europarlamentare să fie câştigate de populari, nu de socialişti. Grupul socialist "a fost extrem de greu de convins să dea un vot care să creeze o perspectivă europeană pentru R.Moldova, în timp ce popularii şi liberalii au susţinut cu toată energia această perspectivă. Putem face o dezbatere pe această temă: ce e în avantajul României?" a explicat şeful statului, care a "trasat" o serie de posibile teme de dezbatere pentru partidele ce vor să îşi trimită candidaţii la Bruxelles.

Dacă vor câştiga socialiştii, preşedinte al Comisiei Europene va fi Martin Schulz, pentru care anexarea Crimeei era un fapt împlinit, a mai punctat Băsescu:

"Pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt împlinit şi asta e, şi trebuie să fim liniştiţi. Probabil o asemenea abordare ar avea şi dacă se întâmplă şi alte evoluţii negative, în defavoarea României", a declarat şeful statului, care a mai avertizat că este periculos ca preşedinţia UE să revină unui stat care este deja o forţă incredibilă, fiind extrem de influent.

Întrebat la Antena 3 despre şansele sale de a ajunge în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Martin Schulz a apreciat că şansele sale sunt bune, iar sondajele îl consideră a fi favorit în anumite ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor