Martin Schulz doreşte scoaterea armelor nucleare americane din Germania

Social democratul german Martin Schulz a promis că va muta armele nucleare americane de pe teritoriul Germaniei dacă o va învinge pe Angela Merkel la alegerile din septembrie. Partidul lui Schulz, SPD, are un suport de 24%, potrivit celui mai recent sondaj de opinie.
Martin Schulz (Frederick Florin/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
23.08.2017

Liderul Partidului Social Democrat german (SPD), Martin Schulz, a declarat că va face presiuni pentru a înlătura armele nucleare americane de pe teritoriul Germaniei dacă o va detrona pe Angela Merkel din funcţia de cancelar. Timp de câteva decenii, SUA aparent a păstrat aproximativ 20 de focoase nucleare la sud de oraşul Koln, la o bază din Büchel – deşi Ministerul german al Apărării nu a confirmat niciodată acest lucru.

“În calitate de cancelar al Republicii Federale a Germaniei, voi face presiune pentru înlăturarea armelor nucleare depozitate în Germania – şi, dacă sunt depozitate în statul german Renania-Palatinat, atunci [înlăturarea] celor depozitate în Renania-Palatinat”, a declarat, marţi, Schulz în timpul unei activităţi de campanie a social-democraţilor în landul vestic. El a adăugat că disputa dintre preşedintele american Donald Trump şi Coreea de Nord “arată, mai mult ca niciodată, cât de necesară este limitarea proliferării armelor nucleare şi promovarea dezarmării”.

Schulz a acuzat-o pe Merkel că cedează în faţa preşedintelui american acceptând să cheltuiască 30 miliarde de euro pentru armata germană, în vederea atingerii pragului de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Pragul a fost impus de NATO fiecărui membru al său. “Nu se poate ca Germania, fără a comenta şi a acţiuna, să continue să participe la o spirală a înarmării, după cum doreşte Trump”, a declarat Schulz marţi seară la evenimentul SPD.

În timpul campaniei sale, Schulz i-a criticat destul de des pe alţi lideri mondiali care în prezent nu sunt populari în Germania, în special preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Jürgen Hardt, purtător de cuvânt pentru politică externă în Bundestag din partea Uniunii Creştin Democrate a cancelarului Angela Merkel, a criticat poziţia şi comentariile lui Schulz într-un interviu acordat miercuri agenţiei de ştiri AFP, susţinând că ele denotă “disperarea tot mai mare” a acestuia.

Schulz a făcut comentariile în condiţiile în care el şi partidul său continuă să rămână în urma CDU în cel mai recent sondaj de opinie, desfăşurat de revista Stern şi reţeaua privată de televiziune RTL.

Potrivit sondajului, partidul lui Merkel ar obţine 38% dintre voturi, cu un punct mai puţin decât săptămâna precedentă, dar totuşi cu 14% în faţa SPD-ului lui Schulz, care a înregistrat recent un salt minor pentru a ajunge la procentul de 24% - cel mai înalt nivel de suport pentru SPD în aproximativ 3 luni.

CDU şi SPD, care guvernează în prezent într-o mare coaliţie, vor trebui ca după alegerile din 24 septembrie să formeze alianţe separate cu partidele mai mici din ţară, pentru a obţine o majoritate parlamentară independentă. Dar, ţinând cont de cifrele din sondaje, doar CDU ar putea să aibă această opţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor