Se crapă: Ankara acuză Berlinul de susţinerea teroriştilor

Turcia a acuzat Germania de susţinere a terorismului, după ce oficialii germani nu au răspuns la miile de dosare trimise Berlinului şi au refuzat să predea suspecţii căutaţi de autorităţile turce.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

“Germania ajută teroriştii”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la o conferinţă de presă ce a avut loc luni alături de membri ai partidului de guvernământ AKP.

“Le-am dat dosarele. I-am dat [cancelarului german Angela] Merkel 4.500 de dosare dar nu am primit niciun răspuns la niciunul dintre acestea. Dar, atunci când un terorist este arestat sau reţinut aici, ei ne cer să le înapoiam acea persoană. Nu ne veţi trimite teroriştii pe care îi aveţi, dar ne cereţi să îi trimitem pe ai voştri. Aşadar, voi aveţi un sistem judiciar, dar noi nu avem unul în Turcia?”

Ankara a lansat anterior acuzaţii împotriva Berlinului pentru că a oferit azil unor militanţi kurzi care în Turcia sunt scoşi în afara legii şi pentru că a permis susţinătorilor kurzilor să desfăşoare mitinguri anti-Ankara în mai multe oraşe din Germania.

Relaţiile turco-germane s-au înrăutăţi semnificativ în ultimul an, de la lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia şi după campania de suprimare a opoziţiei lansate de guvernul lui Erdogan la scurt timp după acele evenimente.

Ankara este furioasă pe faptul că Berlinul a oferit azil unor ofiţeri militari despre care Turcia susţine că s-au aflat în spatele puciului eşuat.

La rândul său, Berlinul şi-a înăsprit poziţia faţă de Ankara în urma arestării a 22 de cetăţeni germani după lansarea campaniei anti-opoziţie din Turcia. Nouă dintre ei încă se află în închisoare, inclusiv jurnaliştii, recent închişi, Deniz Yuvel şi Mesale Tolu.