Schulz: Marea Britanie va plăti scump pentru că întoarce spatele Uniunii Europene

Într-un discurs adresat Federaţiei Industriilor Germane (BDI), Martin Schulz, preşedintele social-democraţilor germani (SPD), a declarat că niciuna dintre taberele implicate în negocierile pentru Brexit nu a înţeles în totalitate implicaţiile dramatice ale faptului că Londra întoarce spatele blocului european.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2017

Caracterizând Marea Britanie ca o “putere cu drept de veto, o putere nucleară, un membru G7, cea de-a doua economie a pieţei unice”, Schulz a avertizat Londra că va plăti un preţ mare pentru că întoarce spatele Uniunii Europene.

Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a declarat: “Britanicii trebuie să se întrebe: De ce mai fac parte din G7? De ce mai sunt cea de-a doua economie în piaţa unică?

Tocmai pentru că au acces nerestricţionat la piaţa unică. Britanicii au decis să suspende exact acest acces”.

Exprimându-se direct, Schulz - candidat de centru-stânga la funcţia de viitor Cancelar al Germaniei - a condamnat Brexitul şi l-a descris ca pe un “rezultat al unei campanii ruşinoase desfăşurate de populişti fără scrupule ce s-au bazat pe ştiri false şi care vând o întreagă generaţie”.

El a adăugat că Brexitul va crea o situaţie în care Uniunii Europene îi va fi mai greu să soluţioneze cele mai presante provocări ale momentului, inclusiv securitate, schimbarea climatului, imigraţie şi lupta împotriva terorismului.

Schulz a mai precizat: “Cel mai bun rezultat al negocierilor pentru Brexit va fi acela că nu va exista un Brexit”.

Comentariile lui Schulz au fost făcute la câteva ore după ce Angela Merkel, actualul cancelar al Germaniei, a cerut celorlalţi 27 de membri UE să rămână uniţi în discuţiile pentru Brexit, care au început luni, adăugând că negocierile sunt importante pentru viitorul integrării europene.

Făcând referire la restul celor 27 de state membre UE şi cele 19 ţări aflate în zona euro, Merkel a declarat: “Riscul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii [din Uniune] este de a nu srezolva în mod adecvat problemele noastre în viitor.”

“Haideţi să rămânem împreună, să nu ne divizăm”.

Cancelarul Merkel a adăugat că doreşte ca discuţiile să se desfăşoare “într-un spirit pozitiv” şi ca poziţia Marii Britanii să devină evidentă în lunile următoare.

“Vom implementa, bineînţeles, ceea ce va stabili Marea Britanie, dar într-o manieră în care interesele celorlalte 27 de state membre vor fi protejate”, a mai precizat Merkel.

Luni, în cadrul primei lor întâlniri desfăşurate în Bruxelles, negociatorii britanici şi UE au căzut de acord asupra calendarului discuţiilor pentru Brexit. De altfel, ambele părţi şi-au arătat bunăvoinţa şi au recunoscut complexitatea incredibilă a sarcinii şi a termenului limită tot mai strâns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor