Marţi, trei ceasuri rele pentru TVR şi Radioul public. Taxa radio-tv eliminată la insistenţele lui Dragnea
alte articole
Proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea, vizând eliminarea a 102 taxe nefiscale, a fost votat marţi în unanimitate de Camera Deputaţilor. Odată cu o multitudinea de alte taxe mai mult sau mai puţin împovărătoare pentru români, deputaţii au eliminat şi taxa radio-tv, deşi sindicatele din mass-media au avertizat că, private de banii din taxă, TVR-ul şi Radioul Public vor sta cu mâna întinsă către bugetul de stat, ceea ce le va transforma în instrumente de propagandă politică.
Voinţa PSD a fost însă mai puternică decât semnalele de alarmă trase de profesioniştii din domeniu. Deşi membrii Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor au decis ieri că taxa taxa radio-tv trebuie să fie menţinută şi au scos-o de pe lista celor 102 pe care Dragnea le voia eliminate, astăzi Liviu Dragnea le-a cerut deputaţilor ca taxa radio-tv să rămână în proiectul său legislativ.
"Îl rog pe liderul grupului parlamentar PSD să ceară o pauză de consultări pentru că aş vrea să supun atenţiei păstrarea eliminării taxei radio-tv în acest proiect de lege", a declarat Dragnea, după care deputaţii au luat pauză de consultări.
Imediat după consultări, legea, votată pe amendamente, a trecut, doar 39 de deputaţi susţinând meţinerea taxei radio-tv, în timp ce 109 s-au opus. Deputatul PNL Andreea Paul a criticat decizia eliminării taxei, arătând că "se pune pumnul în gură radioului şi televiziunii publice".
Reamintim că sindicatele din domeniu au tras puternice semanale de alarmă privind eliminarea taxei radio-tv. Astfel, FAIR MediaSind a atenţionat că desfiinţarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democraţiei în România, această taxă fiind principala sursă de finanţare a Radioului şi Televiziunii publice şi garantând, aşadar, într-o anumită măsură, independenţa editorială a acestora.
La rândul lor, reprezentanţii Sindicatului Profesioniştilor din Media şi Cultura Română (SPMCR) au avertizat că propunerea de eliminare a taxei radio tv, făcută de către PSD, este nu doar populistă şi manipulativă, ci şi de neconceput pentru menţinerea libertăţii presei, căci, în condiţiile intrării în vigoare a acestei propuneri SRR (Radioul Public) ar fi plătit de la buget, acest fapt impietând grav asupra autonomiei şi libertăţii editoriale.
Mai merită menţionat că, sesizate de MediaSind, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au cerut şi ele României să nu elimine taxa radio-tv şi au sesizat şi Consiliul Europei în acest sens.
"Organizaţiile de jurnalişti din România accentuează faptul că taxa radio-tv este cea mai bună metodă de garantare a independenţei editoriale a organizaţiilor media publice, reducând prin aceasta riscul de amestec al factorului politic. Taxa radio-tv reprezintă 67,56% din venitul Televiziunii Publice şi 49% din venitul Radioului Public. Valoarea actuală a taxei tv este de 0,8 euro pe lună, fiind cea mai scăzută din Europa, iar taxa radio este de doar 0,6 euro pe lună.
Potrivit unui studiu efectuat recent de European Broadcasting Union (EBU), sistemul taxelor radio-tv apare ca fiind cel mai stabil, transparent mod de a finanţa organizaţiile media publice. FEJ şi FIJ au transmis, astăzi, cazul către Platforma pentru Protecţia Jurnalismului, din cadrul Consiliului Europei", se menţionează într-un comunicat al celor două organizaţii.