Ministrul Mediului: Timbrul de mediu este ilegal. Trebuie să vedem ce punem în loc

Timbrul de mediu trebuie abrogat pentru că este ilegal, nu taxează corect poluarea, însă trebuie să punem altceva în loc, a explicat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)

Timbrul de mediu, aşa cum este el acum, este ilegal şi inechitabil, şi este necesar să fie abrogat. În locul său trebuie în pus „altceva”, iar în acest moment acel „altceva” ar fi, ca idee, o taxă în carburant şi modificarea legislaţiei pentru impozitul anual, care să ţină cont şi de norma de poluare a vehiculului, nu numai de capacitatea cilindrică, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, potrivit site-ului 0-100.hotnews.ro.

„Timbrul de mediu, poate aţi văzut, este o propunere a domnului Dragnea să se excludă, să se taie, practic, 102 taxe. Din păcate şi timbrul de mediu a fost inclus pe această listă. Pentru mine este o decizie justificată dacă ne gândim la principiul că trebuie să reducem taxele pentru populaţie. Dar, pe de altă parte, eliminarea timbrului de mediu, în forma actuală, fără să punem altceva în loc, are consecinţe nefaste atât pentru instituţia Fondului de Mediu, din care finanţăm toate aceste programe: Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Vorbim de 1,2 miliarde lei care sunt în programe în derulare, în clipa de faţă, la Fondul de Mediu”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit pentru Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în contextul în care asigură 45% din buget.

„Da, el este ilegal, la fel cum au fost şi celelalte dinainte. Este ilegal – aşa a fost declarat de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene – şi mai are o problemă timbrul actual: şi anume că el, de fapt, nu taxează corect poluarea. Conceptul unui timbru de mediu ar trebui să fie un timbru de poluare, care să taxeze poluarea pe principiul poluatorul plăteşte”, a explicat ministrul.

În context, Cristiana Paşca Palmer susţine că i se pare „curios” ca timbrul de mediu să fie eliminat ca urmare a unei iniţiative PSD promovate de Liviu Dragnea în condiţiile în care acelaşi partid a introdus timbrul de mediu în 2013.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.