Marşul "Luptă pentru Basarabia". Liderul unioniştilor, la discuţii cu partidele politice

Mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au pornit în marş prin Bucureşti, pentru a le reaminti politicienilor că sângele apă nu se face şi că Unirea trebuie să devină proiect de ţară.
Marşul Luptă pentru Basarabia
Marşul Luptă pentru Basarabia (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Update: Uniunea Salvaţi România are "o sensibilitate" faţă de românii din Republica Moldova, a declarat preşedintele partidului, Nicuşor Dan, la finalul întrevederii cu liderul unioniştilor George Simion, potrivit Agerpres.

"Avem o sensibilitate pentru românii care trăiesc în Republica Moldova. Considerăm că avem o responsabilitate faţă de ei, însă în momentul de faţă nu există încă o voinţă a majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire şi cred că România are partea ei de responsabilitate", a precizat Nicuşor Dan.

Liderul USR consideră că România ar trebui să fie activă inclusiv în ce înseamnă democratizarea şi buna funcţionare a instituţiilor din Republica Moldova, trebuie să constituie un model atât ca societate cât şi ca spaţiu economic pentru ţara vecină.

"Am găsit deschidere în cadrul USR pentru subiectul românilor din Republica Moldova şi al viitorului nostru comun. Am analizat programul electoral din acest moment al USR la care o să venim cu anumite idei şi propuneri. (...)

În afară de PNL am fost la toate partidele politice. Cu PNL această tăcere este îngrijorătoare. Dacă aceasta este atitudinea lor nu putem decât să rămânem consternaţi, dar credem că vom fi primiţi în zilele următoare de către doamna Alina Gorghiu. Este un semn de respect faţă de românii basarabeni şi faţă de mişcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului", a afirmat, la rândul său, George Simion.

Update: Protestul unioniştilor din Piaţa Universităţii s-a încheiat duminică. Fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară, dar mişcarea unionistă din România va continua să aibă întâlniri cu liderii politici pentru a introduce tema unirii pe agenda principală a viitoarei guvernări, a anunţat liderul Acţiunii 2012, George Simion, citat de Mediafax.

"Sunt mulţumit 100% de ce am obţinut astăzi din partea majorităţii partidelor, însă cred că este un început de a construi. Fiecare partid şi-a asumat câte o bucăţică din planul de reîntregire naţională, a fost şi presa acolo, acum rămâne să îşi îndeplinească fiecare bucăţica şi marea provocare va fi să îi punem pe toţi la aceeaşi masă pentru dezideratul de unire", a declarat George Simion.

Potrivit liderului Acţiunii 201, următoarea mişcare unionistă va avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles, în faţa Parlamentului European.

Update: Liderul unioniştilor George Simion a anunţat, în urma discuţiei avute cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, a unei funcţii de vicepreşedinte PSD pe problema unirii, şi includerea Basarabiei în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018, potrivit News.ro.

Potrivit liderului unionist, s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.

"Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova", a precizat George Simion, adăugând că au propus, de asemenea, ca PSD să aibă un vicepreşedinte care să se ocupe strict de problema unirii cu R. Moldova.

"Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia. (...) Ne-am dori foarte mult să găsească consensul, şi să se întâlnească toate partidele la aceeaşi masă, pentru a găsi o strategie comună privind Republica Moldova", a mai precizat George Simion.

La rândul său, Ecaterina Andronescu susţine că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. "Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile", a menţionat vicepreşedintele PSD.

"Sunt foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au. (...) Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru", a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Update: Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat că, în cadrul întâlnirii cu liderii unioniştilor, s-a discutat despre un set de măsuri concrete pe care George Simion urmează să le prezinte public în perioada următoare.

"Încercăm prin dialog, încet-încet să ne asumăm toate aceste măsuri astfel încât să ne îndeplinim obiectivul comun", a precizat Daniel Constantin, citat de Mediafax.

În opinia liderului ALDE, primul pas ar trebui să fie un lobby susţinut din partea României la nivelul Uniunii Europene, astfel încât prin "derogări" Republica Moldova să fie în comunitatea europeană.

"I-am asigurat pe protestatari că la ALDE nu avem decât să continuăm drumul pe care l-am început cu mulţi ani în urmă, suntem aici reprezentanţi care am fost într-un guvern mai mult decât apropiat de Republica Moldova. (...)

ALDE condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanţii ministerului de Interne au avut-o la mitingul de ieri. (...) Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia de ieri putea fi evitată. O demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, de asumare, dl Tudorache a procedat greşit", a afirmat Daniel Constantin.

Update: "Am început dialogul. La ora 12:00, delegaţia unioniştilor a fost la sediul PMP, la 13:00 va merge la ALDE, la 14:00 la PSD, la 17:00 la USR, la 18:00 la PRU. Aşteptăm şi PNL! Partidele au început să-şi asume Unirea ca proiect de ţară. Este tot ce ne dorim: să muncim toţi în aceeaşi direcţie", a declarat Iulia Modiga, vicepreşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Update: Susţinător declarat al Unirii ţării noastre cu R. Moldova, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a propus înfiinţarea Ministerului Reunificării.

"Trebuie vorbit, trebuie creat un minister al Reunificării pentru că aici drumul este bătătorit, a făcut-o Germania în condiţiile existenţei actului final de la Helsinki şi exact după prevederile finale ale actului de la Helsinki. Cum la fel, tot după actul final de la Helsinki s-a despărţit Cehoslovacia. Tot în baza aceluiaşi articol 1care dă drept popoarelor să stabilească pin referendum sau prin vot în Parlament modul cum îşi vor duce viaţa în continuare. (...)

România are doar de câştigat de pe urma reunificării din punct de vedere al populaţiei, al teritoriului, va deveni una dintre puterile agricole ale Europei. Având în vedere situaţia din Transnistria, în următorii 10 ani nu se poate realiza reunificarea. Legat de evenimentele de ieri, nu consider ilegală intervenţia de ieri a jandarmilor, având în vedere nerespectarea autorizaţiei primite de la primărie", a declarat Traian Băsescu, în urma discuţiei cu liderii unioniştilor, potrivti Mediafax.

Întrebat când va fi posibilă unirea, liderul PMP a precizat că "atunci când va vrea parlamentul de la Chişinău". "Un pas ar fi utilizarea leului românesc în Republica Moldova, pentru accelerarea procesului de unificare", a adăugat fostul preşedinte.

În opinia liderului PMP, politicienii nu ar trebui să se "joace" cu referendumul, pentru că acesta trebuie lansat la un moment potrivit, dând exemplul Marii Britanii.

Update: Liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, are programate întrevederi cu liderul PMP Traian Băsescu şi liderul ALDE Daniel Constantin.

Update: "S-au cântat piese patriotice, s-a intonat imnul naţional, bucureştenii au adus ceai cald şi mâncare, pături, s-a citit până târziu, în noapte. E o nouă zi pentru Unire, ne revedem la 16:00, pe baricadă, la Piaţa Universităţii", a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, Iulia Modiga, vicepreşedinte al Platformei Unioniste 2012.

Update: Unioniştii au început să instaleze corturi în Piaţa Universităţii, unde vor rămâne peste noapte, în speranţa că mâine politicienii îi vor invita la discuţii.

"Ideea asta mi-a încolţit în august, când Gabi Ursescu şi filiala noastră din Suedia a adunat de la un festival de muzică corturile rămase. Pe un drum anevoios (prima oară au ajuns la Iaşi, api la noi la sediu), le-am primit şi am zis că, în afară de marşul clasic vom face şi un sit-in(ăsta e cuvântul de prin vest) la Universitate.

Iată veni ziua marşului, iată-ne pe noi într-o coloană mare, doar că jandarmii(sau alţii care comandă jandarmii - şi nu mă refer la Cioloş!) au avut alte planuri. Maaaaare lucru cred ei că au obţinut târându-ne, rupându-ne hainele şi amendându-ne.... Noi ne-am luptat cu comuniştii în Moldova, nu ne speriem aşa uşor!

Aşa că acum suntem la Universitate, suntem în corturi, e 2 noaptea şi tocmai a venit un domn din Tulcea care ne-a văzut la televizor şi va sprijini financiar mişcarea noastră. Şi mâine ne trezim la 9 dimineaţă, vă aştept şi pe voi cu ceaiuri şi mâncare (nu pentru mine, ci pentru copiii ăştia atât de frumoşi veniţi din Basarabia). Nu cred că vă interesează aşa mult, dar toată ziua vom avea discuţii şi negocieri cu TOATE partidele politice.

Mai apoi, la ora 16:00 dăm ADUNARE GENERALĂ. Ne regrupăm, ne schimbăm hainele şi ne dregem glasurile pentru a face Unirea. ŞI VOI, ŞI VOI, VENIŢI CU NOI! Noapte bună, România, în orice colţ stingher de inimă te-ai afla", a scris George Simion pe contul său de Facebook.

Update: Liderul Platformei Acţiunea 2012 a ajuns în Piaţa Universităţii şi susţine că unioniştii vor rămâne acolo până ce autorităţile vor da un semnal clar că sunt dispuse să antameze discuţii în vederea asumării Unirii ca proiect de ţară.

"Noi rămânem aici, Unirea nu este dezideratul generaţiilor viitoare, e dezideratul generaţiei noastre!" a declarat Simion, care le cere preşedintelui Iohannis, premierului şi liderilor partidelor politice să nu se facă că plouă, aşa cum a făcut Iohannis acum un an, când a evitat întâlnirea cu tinerii veniţi pe jos de la Chişinau în marş, iar consilierii preşedintelui nu le-au oferit acestora nici măcar scaune să stea, după ce finalmente i-au primit la Cotroceni.

Simion a mai acuzat că a fost agresat de jandarmi, care i-au rupt hainele, şi că a fost amendat cu 3.000 de lei.

Update: În jur de 200 de protestatari au ajuns în Piaţa Universităţii, unde îl aşteaptă pe George Simion, care a fost eliberat. Într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, liderul Acţiunii 2012 anunţă că se îndreaptă spre Universitate şi ca unioniştii vor sta acolo până Cioloş şi liderii partidelor îi vor primi la negocieri pe unionişti.

Update: Jandarmii au blocat şi accesul pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Update: ”Aşteptăm să fie eliberat George Simion. Traseul cerut era până la Universitate, dar nu aveam autorizaţia finală”, a declarat Alexandru Rotaru, preşedinte executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, pentru Epoch Times.

Update: În jur de 1.500 - 2.000 de oameni au pornit pe Calea Victoriei. Trupele de jandarmi se regrupează şi fac cordon. Alţi manifestanţi se scurg pe Lascăr Catargiu. Nu se ştie dacă mitingul se sparge sau oamenii se îndreaptă spre Universitate.

"Noi am ieşit pentru o cauză în stradă" strigă un protestatar, "mergem la Universitate."

Jandarmii blocând trecerea unioniştilor.
Jandarmii blocând trecerea unioniştilor. (Epoch Times)

Update: În timp ce unioniştii aşteaptă, în Piaţa Victoriei, eliberarea lui George Simion, acesta este dus cu duba de la o secţie la alta de poliţişti, potrivit unor surse la curent cu situaţia.

De altfel, un purtător de cuvânt al Jandarmeriei a confirmat la Realitatea TV că 5 persoane au fost ridicate şi duse la Poliţie. Întrebat despre soarta organizatorului, oficialul a răspuns:

"În acest moment lucrurile sunt în desfăsurare, nu vă pot confirma la ce secţie a fost dus organizatorul.", a declarat, de altfel, un purtător de cuvânt al Jandarmeriei, la Realitatea TV.

Jandarmii îi împing şi îmbrâncesc pe protestatari, pentru a intra în ţarc.

Update: Protestatarii nu au reuşit să treacă de cordonul de jandarmi şi se întorc în Piaţa Victoriei, înspre zona special "amenajă" pentru ei de jandarmi. Traficul e complet blocat în zonă.

Update: Organizatorul marşului, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a fost luat pe sus de jandarmi şi dus la Poliţie. Se scandează "Libertate, Libertate!", "Fără George nu plecăm!" şi "Şi voi sunteţi români", mesajul fiind adresat jandarmilor.

George Simion luat la rost de jandarmi.
George Simion luat la rost de jandarmi. (Andi Laslău)

George Simion, ridicat de jandarmi
George Simion, ridicat de jandarmi (Andi Laslău)

Update: Jandarmii au blocat drumul manifestanţilor dinspre Guvern înapoi spre Piaţa Universităţii. Participanţii la marş au încercat să forţeze cordonul şi, în busculadă, se pare că unii dintre unionişti au încasat spray lacrimogen în faţă de la jandarmi iar alţii au fost luaţi pe sus de forţele de ordine şi urcaţi în dube.

Se scandează "Ruşine, Ruşine!"

Tensiunile au escaladat după ce manifestanţii au refuzat să intre în "ţarcul" amenajat pentru ei în Piaţa Victorie şi au încercat să se întoarcă înapoi spre Universitate, pe un traseu pe care, potrivit autorităţilor, primăria nu l-au autorizat.

Update: "Basarabia e România", "România, nu uita, Basarabia e a ta!" şi "Uniţi sub tricolor!" scandează unionştii care au trecut de Piaţa Romană, în drumul lor spre Guvern.

Update: Scandând "Trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", unioniştii se îndreaptă spre Piaţa Victoriei.

Update: Unioniştii au ajuns la Piaţa Universităţii. Numărul participanţilor la marş pare să fie în jur de 10.000.

Update: Purtând un steag uriaş cu mesajul "Unirea, proiect de ţară" unioniştii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, punctul final fiind Piaţa Universităţii.

***

În jur de 3.000 de români de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit, sâmbătă, în centrul Capitalei, la Hanul lui Manuc, de unde vor porni în marşul "Luptă pentru Basarabia”.

Marşul "Luptă pentru Basarabia”
Marşul "Luptă pentru Basarabia” (Epoch Times)

Purtând steaguri cu mesajul "Unirea", "Basarabia e România" precum şi drapeluri tricolore, manifestanţii scandează "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti" şi "Unitate!"

La portavoce, George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012 - organizator al marşului - le-a cerut politicienilor să adere cu adevărat la ideea de Unire. Simion a remintit că exponenţii partidelor se ascund în spatele scuzei că acum nu e momentul şi a anunţat că unioniştii nu vor pleca din stradă până nu vor vedea asumare din partea factorilor decidenţi

"N-o sa oprim această manifestaţie până când Dacian Ciolos, până când liderii tuturor partidelor politice nu o să-şi asume Unirea ca proiect de ţară. Ni s-a tot spus: "Aşteptaţi, aşteptaţi, nu e acum momentul, Unirea, generaţiile viitoare o vor face! Aşteptaţi, aşteptati, nu e acum momentul!" Ce să aşteptăm Să murim?", a declarat George Simion.

Liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012 le-a cerut politicienilor să-şi asume reunirea natională - cu toate liniile de acţiune ce decurg din acesata, respectiv interconectare energetică, unificare monetară, spaţiu mediatic comun - printr-o declaraţie a Parlamentului, în sesiunea viitoare.

"De 25 de ani părinţii mei aşteaptă să revină acasă, în România. (...) Vreau ca Basarabia să revină acasă. Toţi cei ce suntem aici trebuie să rămână în stradă până când partidele politicie îşi asumă Unirea ca proiect de ţară", a declarat, la rândul său Alexandru Rotaru, student basarabean la Bucureşti.

Noi tinerii Moldovei am venit să spunem foarte clar că ne dorim Unirea Republicii Moldova cu România. Am venit anul trecut, am fost primiţi la Cotroceni şi am plecat fără a avea promisiuni clare. Acum am venit şi nu vom pleca până nu vom fi acultaţi, până când Unirea nu va fi pe agenda politicienilor de la Bucureşti. Noi, în 2018, în Referendum, vom face un referendum pentru Unire. Ce trebuie să facă politicienii de aici e să fie gata şi să facă oferta pentru Unire. Pentru asta suntem aici!”, a declarat un alt participant de peste Prut venit la mars.

***

"ACUM este momentul ca Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul României să îşi asume, prin politici concrete, responsabilitatea faţă de proiectul ReUnirii. (...)

Este al cincilea an când organizăm o astfel de manifestare la Bucureşti. De la an la an suntem din ce în ce mai mulţi. Un marş similar a scos 50.000 de oameni în stradă la Chişinău pe 27 martie anul acesta.

Însă anul acesta nu mai plecăm acasă până când politicienii de la Bucureşti, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice care au şansa de a accede în viitorul Parlament recunosc necesitatea Reunirii şi îşi asumă acţiunile care vor duce la împlinirea acestui deziderat", transmitea, anterior evenimentului, Acţiunea 2012.

Reamintim că potrivit datelor celui mai recent sondaj de opinie efectuat în Republica Moldova de Centrul de Cercetare Sociologică, 34% dintre cetăţeni se pronunţă în favoarea unirii cu România, iar 17% se opun, în eventualitatea unui referendum.

Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018.
George Simion, liderul unioniştilor a afirmat după întâlnirea cu Ecaterina Andronescu că în zilele următoare vor avea o discuţie şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre solicitările protestatarilor.
El a arătat că s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unuei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.
”Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova”, a spus Simion, precizând că au propus de asemenea ca PSD să aibă un vicepreşedintele care să se ocupe strict de problema unirii cu Republica Moldova.
”Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia”, a mai spus George Simion.
El a afirmat că aşteaptă şi o confirmare privind o discuţie cu cei de la PNL, singurul partid cu care protestatarii spun că nu au avut un limbaj comun şi nu au stabilit când şi dacă se vor vedea, dar şi dacă îşi asumă propunerile lor.
”Până atunci o să rămânem în Piaţa Universităţii”, a precizat Simion, arătând că până în prezent sunt mulţumiţi de reacţia partidelor politice.
”Ne-am dori foarte mult să găsească consensul, şi să se întâlnească toate partidele la aceeaşi masă, pentru a găsi o strategie comună privind Republica Moldova” a declarat Simion.
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că a avut o discuţie deschisă, "în limba română", cu delegaţia de unionişti din Republica Moldova.
Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. ”Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.
Ea a subliniat că sunt ”foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au”.
”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a mai spus senatoarea PSD.
Unioniştii s-au întâlnitpână acum cu PMP şi cu ALDE, ei având programate şi întâlniri cu USR şi cu PRU.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne