Mark Gitenstein: Suntem îngrijoraţi de plafonarea la 15% a despăgubirilor şi de limitarea restituirilor
alte articole
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a spus miercuri că este îngrijorat de plafonarea la 15% a despăgubirilor şi de limitarea restiturilor către foştii proprietari şi că trebuie să existe un compromis, fără o asemenea "limitare severă".
"Sunt îngrijorat de plafonarea la 15% a despăgubirilor şi de limitarea restituilor. Trebuie să fie o cale de conformare la decizia Curţii, fără o asemenea limitare severă.. Dar eu înţeleg preocuparea Guvernului. Ei vor să creeze un sistem de restituire care să funcţioneze, pentru că în prezent nu au suficiente active pentru despăgubiri. Întregul sistem pare să sufere de o lipsă. Ar trebui să existe un compromis", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein într-o alocuţiune cu ocazia deschiderii oficiale a şedinţei de tranzacţionare a acţiunilor Coca-Cola, Bank of America, Intel, Apple şi Visa la BVB.
El a declarat că nu va comenta asupra unui anumit procent şi că poate o alternativă ar fi împărţirea în oameni care vor să fie despăgubiţi mai repede şi alţii care vor să mai aştepte.
De asemenea, ambasadorul SUA a declarat că nu a studiat legislaţia şi că vrea să facă acest lucru.
"Am studiat varianta legislativă precedentă şi am avut îngrijorări şi faţă de aceea. Nu uitaţi că România este subiectul unei decizii CEDO care fixează anumiţi parametri în ceea ce priveşte standardele viitoare în această problemă. Deci nu depinde doar de Parlamentul României. Trebuie scrisă o lege care să fie conformă cu această decizie a CEDO. Eu şi guvernul SUA susţinem cea mai transparentă şi eficientă variantă cu putinţă de restituire a proprietăţilor. Asta spune şi decizia Curţii. Acum, între această decizie şi ceea ce spune legislaţia în mod real există o problemă complexă. Parte din problemă - pe care o înţelegem - este că România are resurse limitate, dar există modalităţi prin care să se rezolve acest lucru”, a mai spus Mark Gitenstein.
Guvernul propune ca foştii proprietari să fie despăgubiţi cu sume echivalente cu maxim 15% din valoarea reală a proprietăţii preluate abuziv în perioada comunistă, sumele urmând să fie eşalonate pe o perioadă de 10 – 12 ani.
Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri.
Pe 13 martie, Guvernul anunţase că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) nu va mai acorda despăgubiri pentru proprietăţile naţionalizate timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a spus atunci că urmează să fie adoptat un alt act normativ care să elaboreze procesul de retrocedare şi restituire.