Boc: Modul de restituire a proprietăţilor nu e un subiect uşor pentru coaliţie, se discută de 6 luni

Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc. (www.gov.ro)
Epoch Times România
17.04.2012

Preşedintele PDL, Emil Boc, a spus că modul de restituire a proprietăţilor nu e un subiect uşor pentru coaliţie, că partenerii de guvernare şi-au expus luni punctele de vedere, urmând a fi luate în considerare de Guvern, el arătând că şi opoziţia este aşteptată să-şi aducă o contribuţie.

”Punctele de vedere au fost exprimate, urmând ca Guvernul să le sintetizeze. (...) Proiectul va fi discutat în Guvern, urmând ca decizia finală să aparţină Parlamentului” a spus Boc.

Întrebat dacă sunt divergenţe în coaliţie, Boc a admis că lucrurile nu sunt simple. ”Subiectul acesta se discută de peste 6 luni în coaliţie, nu este un subiect care să fie unul uşor, de aceea el va mai avea şi multe discuţii politice în Parlament. Sper că şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară pentru rezolvarea acestei probleme care ţine de România, nu doar de coaliţie pentru că, potrivit CEDO, trebuie ca până în 15 iulie proiectul să fie adoptat de Parlamentul României”, a punctat el.

Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile preluate abuziv în perioada comunistă. În proiect se prevede că ”despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului”. Executivul trebuie să respecte rezoluţia CEDO care prevede ca termen limită luna iulie 2012 pentru modificarea legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţilor preluate abuziv în perioada comunistă.

În acelaşi proiect se reglementează şi problema chiriaşilor. “Indiferent de cauza anulării contractului de vânzare-cumpărare, se propune ca chiriaşului să i se restituie preţul plătit, actualizat cu indicele inflaţiei, şi nu la valoarea de piaţă a imobilului”, a explicat preşedinta ANRP Dorina Danielescu.

Prin Hotărârea pilot pronunţată în luna octombrie 2010, în cauza "Atanasiu şi Poenaru împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declanşat procedura hotărârii pilot, acordând statului roman o perioadă de 18 luni de la data la care hotărârea va rămâne definitivă, în care acesta să ia măsurile necesare care să garanteze protecţia efectivă a drepturilor enunţate de articolul 6 din Convenţie şi de articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei în cauzele privind restituirea proprietăţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor