Varujan Pambuccian: Minorităţile nu susţin proiectul de lege al Guvernului privind retrocedările

Liderul Grupului minoritatilor nationale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian. (cdep.ro)
Epoch Times România
17.04.2012

Liderul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a pledat marţi pentru modificarea proiectului de lege al Guvernului privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist.

Pambuccian a precizat că Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor îşi doreşte ca "bunurile care există să se retrocedeze în natură, iar cele care nu mai există şi nu pot fi retrocedate să fie despăgubite la valoarea de piaţă prin titluri de stat tranzacţionabile cu o scadenţă îndelungată".

"Aici nu vorbim de garanţii pentru trecut, ci de garanţii atemporale legate de proprietate. Eu cred că aceste lucruri se pot negocia cu Uniunea Europeană, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei că Estul european a avut un cu totul alt parcurs, nu din vina lui, şi că zona de despăgubiri nu poate fi considerată deficit structural", a declarat Varujan Pambuccian, la Palatul Parlamentului.

El a avansat şi "varianta Fondului Proprietatea, unde se pot suplimenta acţiunile şi se pot oferi la valoarea de piaţă".

"Dacă azi nu oferim garanţii pentru trecut, nu mai putem oferi garanţii pentru viitor. Nu este o chestiune doar a foştilor proprietari, ci o chestiune care ţine de proprietate în general. Creăm un precedent ciudat, care nu are nici o legătură cu sistemul politico-economic în care trăim", a mai spus Pambuccian.

La rândul său, deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul Uniunii Bulgare din Banat-România în Parlament, consideră că "trebuie găsită o soluţie care să reziste şi la CEDO".

"Statul român garantează dreptul de proprietate şi ni se pare firesc ca această garanţie să fie efectivă în tot ceea ce înseamnă legea retrocedărilor. Această legislaţie pe care noi am făcut-o în ultimii 20 de ani ne-a adus în această situaţie. Motivul principal este că există inechitate între situaţia în care un bun poate fi retrocedat şi un bun care nu mai poate fi retrocedat", a spus Mircovici, secretar al Biroului Permanent.

El susţine că proiectului de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist "nu ar putea să treacă de Parlament fără sprijinul grupului parlamentar al minorităţilor".

"Când vorbim de retrocedări, vorbim şi de bunuri de cult, bunuri care au aparţinut minorităţilor etnice respective (biserici, şcoli), unde este vorba de valoarea materială a bunului respectiv, dar şi de valoarea lui culturală", a subliniat Mircovici.

Varujan Pambuccian a adăugat că moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o va depune miercuri în Parlament nu va fi condiţionată de minorităţi prin acest proiect de lege, deoarece moţiunea tratează un alt subiect.

Potrivit unui proiect de lege care s-a aflat, în 11 aprilie, în primă lectură, pe masa şedinţei de guvern, proprietarii de imobile deposedaţi în mod abuziv în perioada comunistă ar urma să primească o despăgubire egală cu maximum 15% din valoarea reală a bunului respectiv.

Este vorba de proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist.

"S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constă în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi. (...) Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de 10-12 ani", a declarat, la finalul şedinţei Guvernului, preşedintele ANRP, Dorina Danielescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor